Man achter Bitcoin-mixer die $336 miljoen aan BTC verwerkte opgepakt

Amerikaanse autoriteiten hebben de exploitant van een bitcoin-mixer gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van het witwassen van bijna $336 miljoen aan bitcoin in de afgelopen 10 jaar.

Arrestatie man achter mixer

Volgens documenten van de rechtbank hebben de federale agenten Roman Sterlingov gearresteerd. Hij is een Russisch en Zweeds staatsburger en heeft drie beschuldigingen aan z’n broek hangen. Het heeft allemaal te maken met de mixer genaamd Bitcoin Fog, waar hij de operator van was. De aanklachten gaan over de geldoverdracht zonder vergunning (money transmission, red.) en het witwassen van geld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoewel de Amerikaanse regering niet vaak achter deze mixers aan zijn gegaan, was de officier van justitie in het verleden duidelijk: “het is een misdaad”.

Via Bitcoin Fog kunnen klanten de sporen van een bitcoin betaling teniet doen. Zo kun je verdoezelen waar de coins precies vandaan komen. De blockchain is transparant, en door de unspent transaction outputs (UTXO’s) te mixen, kun je het spoor dood laten lopen.

Volgens een verklaring van Devon Beckett van de IRS Criminal Investigation is de dienst in 2011 al gelanceerd. Naar verluidt is het gebruikt om ongeveer 1,2 miljoen BTC te verwerken. Met de dagwaarde van deze transacties, komt het bedrag neer op $335,8 miljoen die via de mixer zijn opgeschoond. Naar verluidt gebruikten klanten van Silk Road, Evolution, AlphaBay, Agora en Silk Road 2.0 de mixer.

Achterhalen identiteit

Bitcoin die via hacks van beurzen zijn gestolen, ging ook door Bitcoin Fog. Tegelijk had de software-tool geen licentie om in Washinton D.C. te werk te gaan, en is het niet bij de Financial Crimes Enforcement Network geregistreerd als ‘geldservicebedrijf’, ook wel MSB genoemd (money service business).

Ondanks dat de man achter de mixer privacy hoog in het vaandel heeft staan, wisten de autoriteiten hem in kaart te brengen:

“Analyse van bitcoin-transacties, financiële gegevens, records van internetproviders, e-mailrecords en aanvullende onderzoeksinformatie bracht Roman Sterlingov in kaart als de belangrijkste operator van Bitcoin Fog.”

Onderzoekers zouden Sterlingov hebben gekoppeld aan het Bitcoin Fog-domein, met behulp van een betaling via Liberty Reserve. De onderzoekers koppelden Sterlingov ook aan een account bij Mt. Gox, waarop hij inlogde vanaf dezelfde IP-adressen die werden gebruikt voor het Liberty Reserve-account. Het is nu wachten tot de ‘crimineel’ officieel schuldig wordt bevonden.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
witwassen