Mark Cuban: Crypto maakt of breekt de Amerikaanse verkiezingen van 2024

crypto amerikaanse verkiezingen

De Amerikaanse miljardair en ondernemer Mark Cuban heeft stevige kritiek geuit op Gary Gensler, de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), en voorspelt dat het beleid rondom cryptovaluta een belangrijke rol zal spelen in de presidentsverkiezingen van 2024. Cuban reageerde hiermee op de pogingen van voormalig Republikeins presidentskandidaat Donald Trump om crypto stemmers voor zich te winnen.

Mark Cuban beschuldigt Gary Gansler van falend crypto beleid

In een bericht op het socialemediaplatform X zei Cuban: “Als Joe Biden verliest, kun je daarvoor waarschijnlijk Gary Gensler en de SEC bedanken.” Hij benadrukte dat crypto vooral populair is onder jongere en onafhankelijke kiezers, en dat het een belangrijke rol zal spelen in de komende verkiezing.

Cuban beschuldigde Gensler ervan beleggers niet te beschermen tegen fraude en het legitieme crypto bedrijven erg moeilijk te maken om te functioneren. “Hij heeft het bijna onmogelijk gemaakt voor legitieme crypto bedrijven om te opereren, waardoor onbekend hoeveel bedrijven kapot zijn gegaan en onbekend hoeveel ondernemers zijn geruïneerd,” verklaarde Cuban.

Hij waarschuwde ook het Congres door hen aan te sporen de problemen aan te pakken door wetgeving aan te nemen die specifiek is voor de crypto industrie, net zoals dat voor andere sectoren geregeld is. Als alternatief stelde Cuban voor dat alle crypto reguleringen onder het beheer van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) zouden moeten vallen, wat hij als een betere optie ziet.

Crypto’s invloed op de verkiezingen en Trump’s ontvangst van donaties

Uit een peiling van januari 2024 bleek dat 51% van de crypto-stemmers Trump als president van de VS zou kiezen, terwijl 41% voor Biden zou gaan. Wat betreft de voorkeur in het Congres, zou 46% op de Democraten stemmen en 42% op de Republikeinen, met 9% nog onbeslist.

Trump heeft aangegeven dat hij crypto donaties zou accepteren voor zijn campagne. Bovendien hebben meme coins, geïnspireerd door Trump en de huidige Amerikaanse president Joe Biden, aanzienlijke marktbewegingen laten zien, met stijgingen van respectievelijk 44% en 22%.

Gensler blijft voorzichtig met crypto en beschrijft ze als risicovol en volatiel. In maart gaf hij aan dat de “crypto markten wel wat desinfectie kunnen gebruiken”, wat wijst op zijn zorgen over de noodzaak van duidelijke regelgeving in deze ruimte.

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...