Markt voor leningen met bitcoin als onderpand blijft maar groeien

De markt voor leningen met bitcoin (BTC) als onderpand is in bloei en blijft maar groeien. De totale waarde van al het onderpand dat op dit moment opgesloten zit in leningen lag in het vierde kwartaal van 2020 al op $24.3 miljard.

Dat is bijzonder aangezien in het derde kwartaal van 2019 het nog ging om een bedrag van $1.9 miljard. Dat heeft voor een deel natuurlijk te maken met de enorme koersstijgingen, maar ook de interesse in deze bijzondere markt blijft toenemen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

400.000 bitcoin als onderpand

Vetle Lunde van Arcane Research publiceerde gisteren op Twitter dat er naar schatting ongeveer 400.000 bitcoin gebruikt worden als onderpand voor leningen. Zogenaamde bitcoin-backed loans.

Maar wat maakt het zo interessant om bitcoin te gebruiken als onderpand in een lening? Mensen die het gevoel hebben dat ze te weinig bitcoin hebben kunnen hun eigen bitcoin inzetten om geld te lenen waar ze nog meer bitcoin mee kunnen kopen.

Je zou bijvoorbeeld $10.000 kunnen lenen en 1 bitcoin als onderpand inzetten. Die bitcoin fungeert dan als garantie voor de geldlener. Vervolgens kun jij die $10.000 gebruiken om nog meer bitcoin te kopen. Een inventieve manier om een hefboom-effect te creëren en jezelf nog meer exposure op bitcoin te geven.

Let op dat dit wel een stuk meer risico met zich meebrengt dan het simpelweg kopen en hodlen van bitcoin.

Geld uitgeven zonder je bitcoin te hoeven verkopen

Een andere interessante toepassing hiervan is dat je als ware bitcoin maximalist uitgaven kunt doen zonder dat je van je meteen je zuurverdiende bitcoin hoeft te liquideren. Je kunt voor een vakantie bijvoorbeeld geld lenen en je bitcoin als onderpand inzetten.

Tot het moment van terugbetaling behoud je dan exposure op bitcoin en met een beetje geluk kun je zo een stuk meer van je bitcoin behouden en alsnog riant leven.

Lunde van Arcane Research verwacht dat de toepassingen en de algehele markt van leningen met bitcoin als onderpand de komende jaren flink zullen toenemen. Het onderzoeksbureau verwacht dat er in het vierde kwartaal van 2023 meer dan 1 miljoen bitcoin ingezet zullen worden als onderpand voor leningen.

Dat is niet alleen een gave toepassing voor bitcoin, maar ook heel erg bullish. De bitcoin die zijn ingezet als onderpand kunnen namelijk niet worden verkocht zolang het pandrecht erop rust. Hiermee verdwijnen ze (tijdelijk) uit de circulatie en dat zal de koers alleen maar verder opdrijven. Uiteindelijk resulteert dit in een positieve vicieuze cirkel voor bitcoin.

De stijgende koers maakt het interessant om geld te lenen met bitcoin als onderpand om hier vervolgens meer bitcoin van te kopen of persoonlijke betalingen mee te doen.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....