Marktdominantie van bitcoin versus altcoins bereikt meerjarig hoogtepunt

Als je CoinMarketCap bezoekt, dan krijg je soms het idee dat bitcoin het lastig heeft om zijn dominantie ten opzichte van de rest van de markt vast te houden. Het probleem is echter dat ze bij CoinMarketCap een market cap berekenen op basis van de huidige koers. Coinmetrics heeft een hele andere manier om de dominantie van bitcoin te meten, waarmee die een stuk hoger uitvalt dan je zou verwachten.

Wat betekent dit?

In principe pakt CoinMarketCap simpelweg de huidige koers van een token en vermenigvuldigt het die met het totaal om de market cap te berekenen. Dat levert een vertekend beeld van de daadwerkelijke situatie op, omdat het op deze manier mogelijk is om projecten met een lage liquiditeit een enorme market cap te geven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een meer eerlijke manier om de market cap van alle projecten de meten is via de Realized Cap. Hiermee filter je een hele hoop onzin uit en bereken je de totale waarde die daadwerkelijk in het project is gestopt.

De Realized Cap bereken je namelijk door de gemiddelde inkoopprijs van de tokens te pakken. Als je er op die manier naar kijkt, dan domineert bitcoin op dit moment 59 procent van de markt en die dominantie zit ook nog eens in de lift. Steker nog, momenteel staat die dominantie op het hoogste punt sinds eind 2017.

Bitcoin domineert

"Market cap is een metriek die het voor de Sam Bankman-Fried's van deze wereld mogelijk maakt om scams in het leven te roepen en investeerders te benadelen. De Realized Cap is de ultieme manier om projecten te beoordelen. Om deze te laten stijgen moeten tokens daadwerkelijk rondgaan", aldus Checkmate.

Overigens zijn bij de dominantie van 59 procent ook nog eens alle stablecoins meegenomen. Als je die weghaalt, dan is de dominantie nog een stuk hoger. Het laat wat ons betreft wederom zien dat bitcoin het enige relevante project is.

Na jaren van ontwikkeling is er nog geen enkele altcoin-toepassing die daadwerkelijk is doorgebroken. Iedereen koopt de tokens puur om ze met winst door te verkopen en daar zit ook een groot deel van het verschil tussen altcoiners en bitcoiners.

Bitcoiners kopen bitcoin om hun vermogen te beschermen met de absolute schaarste van bitcoin en om uit het traditionele financiële systeem te stappen. De koers op de korte termijn doet er wat dat betreft niet toe.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....