Matter Labs trekt aanvraag handelsmerk voor ‘ZK’ in na reactie vanuit de industrie

2197 totale weergaven

Matter Labs, de ontwikkelaar van het ZkSync Ethereum Layer 2 netwerk, heeft de intrekking aangekondigd van haar poging om de term “ZK” als handelsmerk aan te vragen, na een significante reactie van de zero-knowledge proof (ZK) gemeenschap.

Weerstand en terugtrekking

Matter Labs kreeg te maken met aanzienlijke tegenstand na de aankondiging van haar voornemen om de term “ZK” te markeren. Prominente figuren uit de ZK-gemeenschap, waaronder Shafi Goldwasser, Silvio Micali en Sandeep Nailwal, veroordeelden de stap en beweerden dat “ZK een openbaar goed zou moeten blijven”. De kritiek benadrukte dat het handelsmerk Matter Labs zou vervreemden van de gemeenschap die het zegt te ondersteunen. In reactie hierop erkende Matter Labs de bezorgdheid en besloot alle handelsmerkaanvragen in te trekken.

Bezorgdheid over de gemeenschap

De controverse ontstond toen het plan van Matter Labs om “ZK” als handelsmerk aan te vragen, tot de vrees leidde dat het een fundamentele technologie zou monopoliseren. Vooraanstaande ZK-onderzoekers en industrie-experts voerden aan dat ZK-innovaties voor iedereen toegankelijk moesten blijven. Ze uitten hun bezorgdheid dat het handelsmerk samenwerkingsinspanningen zou belemmeren en het open gebruik van zero-knowledge proofs zou beperken.

Verklaring van Matter Labs

Matter Labs verklaarde dat de discussies over het handelsmerk de uitdaging benadrukten om een universeel geaccepteerde neutrale groep te vinden om toezicht te houden op de term. Het bedrijf kwam uiteindelijk tot de conclusie dat wat voor Ethereum zou kunnen werken, niet noodzakelijkerwijs van toepassing zou zijn op de wereldwijde gemeenschap. Ze benadrukten hun toewijding om het open en collaboratieve ethos van de ZK-gemeenschap te behouden.

ZkSync en komende ontwikkelingen

Ondanks de controverse blijft Matter Labs zich richten op de ontwikkeling en uitbreiding van ZkSync. Het protocol bereidt zich voor op een airdrop die naar verwachting medio juni zal plaatsvinden, met als doel deelname aan het ZkSync ecosysteem verder te stimuleren.

De beslissing van Matter Labs om de handelsmerkaanvraag in te trekken, onderstreept het belang van consensus binnen de gemeenschap. De stap is bedoeld om de samenwerkingsgeest van de ZK-gemeenschap te behouden en ervoor te zorgen dat zero-knowledge technologieën voor iedereen toegankelijk blijven.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....