Memorabele momenten Bitcoin: de eerste shitcoin en de herkomst van HODL

320 totale weergaven

Bitcoin is al ruim tien jaar oud, en in al die jaren zijn er veel 'gouden momenten' geweest op verschillende fora. Sommigen zijn superbekend, zoals de pizza's van 10.000 BTC, maar er zijn ook minder iconische posts. In dit artikel een klein overzichtje.

De eerste 'NFT' 

Momenteel is er in de wereld van Ethereum een nieuwe hype gaande: NFT, wat staat voor non-fungible tokens. Het is een stukje data in de blockchain wat als het ware een bewijs is van eigenaarschap. Zo kun je een plaatje, collectible of rechten aan iemand toewijzen en verhandelen via de blockchain.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In januari 2010 probeerde iemand op Bitcointalk al zoiets. Het ging om een afbeelding die hij voor 500 BTC wilde verkopen. Destijds was dat ongeveer $1 waard. Het zou ook een betaling zijn die éérder plaatsvond dan de wereldberoemde pizza van Laszlo.

Het daadwerkelijke idee van een hedendaagse NFT ligt iets anders, maar toch: plaatjes verkopen voor cryptogeld. 2010 wil haar hype terug!

I AM HODLING

Een tweede opmerkelijk moment uit de vroege jaren van Bitcoin komt bij GameKyuubi vandaan. Hij is de grondlegger van de term 'hodlen'. Hij typte namelijk 'I AM HODLING' op Bitcointalk toen hij zijn frustratie uitte over zij (slechte) trades, nadat hij enkele whiskeytjes op had.

Achteraf bleek deze post uit 2013 hét moment te zijn waar de term HODL vandaan komt, verwijzend naar het hodlen van coins. Dus niet: Hold On for Dear Life, maar simpelweg een typo. Lees meer over dit verhaal op Citadel21.

Memorabele momenten Bitcoin: de eerste shitcoin en de herkomst van HODL

Shitcoins

De oorsprong van de term shitcoin, al verwijzing naar alternatieve cryptocurrency's, dateert ook al uit de beginjaren van Bitcoin, ver voordat de shitcoins die vandaag op coinmarketcap te vinden zijn bestonden.

Op 8 november 2010 praatte Bitcointalker ribuck er al over:

"You say that now, but if bitcoin really takes off I can see lots of get-rich-quick imitators coming on the scene: gitcoin, nitcoin, witcoin, titcoin, shitcoin... Some of them are sure to attract users with promises like "Why use bitcoin, where you can only generate 50 bitcoins every few months? Use shitcoin instead, and you'll get 51 shitcoins every 2 minutes"."

Hij verwijst naar 'internetvaluta' die in de jaren '90 van de vorige eeuw faalden, zoals Flooz en Beenz.

Memorabele momenten Bitcoin: de eerste shitcoin en de herkomst van HODL

Gratis Bitcoin

Tot slot nog een prachtig en tegelijk ook pijnlijke actie. Gavin Andresen, de rechterhand van Satoshi, maakte een website die gratis bitcoin weggaf. In totaal had hij er 1.100 BTC voor apart gezet, en iedere bezoeker van de site kon zomaar gratis 5 bitcoin claimen.

Op deze manier wilde de ontwikkelaar meer mensen bereiken om de cryptomunt zo in omvang te doen laten groeien. Met de huidige koers is deze gift meer dan $290.000 waard.

Memorabele momenten Bitcoin: de eerste shitcoin en de herkomst van HODL

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over: