Mempool voor eerst sinds april 2023 weer bijna leeg

Voor het eerst in lange tijd zijn de kosten voor on-chain bitcoin betalingen weer erg laag. Sinds de Ordinal-gekte was de mempool de laatste maanden doorgaans erg vol, waardoor de concurrentie om blockruimte toenam.

Goedkopere transacties

Als je nu naar de verschillende mempool explorers kijkt, zie je hoe het in de laatste week van september ineens veranderde.

Waar er in augustus honderdduizenden onbevestigde transacties in de mempool zaten (en begin september op de piek maar liefst 750.000 transacties zaten te wachten op een plekje in de blockchain), is dat nu wel anders.

De mempool is bijna leeg en zoals mempool.space laat zien, betaal je met 2 sats/vbyte weer genoeg om in een block te komen. De laatste keer dat dat gebeurde was april 2023, alweer een half jaar geleden.

Op de piek was dat niet lang geleden nog 30 tot 40 sats/vbyte. Daarmee zijn on-chain transacties nu dus tot wel 20 keer goedkoper dan in mei dit jaar geleden.

Mempool voor eerst sinds april 2023 weer bijna leeg

Je kunt de bovenstaande grafiek ook vertalen naar de daadwerkelijke betaalde transactiekosten. Op BitInfoCharts kun je zien hoe er in mei tot $31 per on-chain bitcoin betaling werd betaald. Dit vertaalt zich in bovenstaande grafiek naar de bruin/grijs/oranje gloed in een van de pieken.

Gelukkig kun je ook bitcoin versturen via het lightning netwerk. Hier zijn de kosten vele malen lager en daarnaast zijn transacties ook nog eens een stuk sneller. Momenteel zit er ruim 5.000 BTC in betaalkanalen. Dit aantal steeg de afgelopen week met zo’n 10% volgens Amboss.

Wel is er op iets langere termijn een nieuwe trend te zien: het aantal kanalen en de capaciteit daalt. Enkele grote nodes hebben een deel van hun betaalkanalen gesloten om hun bitcoin efficiënter zo in dit liquiditeitsnetwerk te kunnen inzetten.

Mempool voor eerst sinds april 2023 weer bijna leeg
Lees meer over:
Bitcoin nieuwslightning