Meta CEO voorspelt dat smart glasses smartphones gaan vervangen: Effect op mobiele cryptohandel

736 totale weergaven
meta-ceo-mark-zuckerberg-met-smart-glasses

Mark Zuckerberg, CEO van Meta, verwacht dat smart glasses de functie van smartphones over gaat nemen, wat een aanzienlijke impact kan hebben op mobiele cryptohandel. 

AR en crypto

AR (Augmented Reality) is al jaren in opkomst. Begin dit jaar heeft Meta de eerste AR bril in samenwerking met Ray Ban gelanceerd, wat een belangrijke stap is geweest in de richting van deze nieuwe technologie. In een recent interview heeft Mark Zuckerberg, de CEO van Meta, aangegeven dat hij verwacht dat smart glasses tegen 2030 de smartphones deels hebben vervangen:

Zo liet hij in het interview weten hoe ‘ze tegen 2030 geleidelijk telefoons zullen vervangen, net zoals mobiele apparaten computers hebben overtroffen zonder ze volledig te vervangen’. Echter, op dit punt is de wereld en de technologie nog niet.

Technologie ontwikkelen

Voordat het mogelijk is voor smart glasses om de primaire technologie voor communicatie te worden, moet de technologie eerst ontwikkeld worden. Volgens Zuckerberg heeft Meta hiervoor drie afzonderlijke producten op het oog:

  1. Een ‘displayless’ bril met een voice-AI
  2. Een bril met een ‘klein beetje heads-up display’, zonder volledige holografie
  3. Een bril met een volledig gezichtsveld holografische weergave, als een soort ‘premium versie’

De eerste bestaat al in de vorm van de Ray Ban Meta Smart Glasses. Meta moet dus eerst de kloof overbruggen tussen de huidige smart glasses, een product zonder display, en grote headsets die beter geschikt zijn voor VR (Virtual Reality) dan voor A/MR (Augmented/Mixed Reality).

Volgens Zuckerberg zou een bril met een volledige FOV (Field of View) holografische display naadloze real-time communicatie, informatieve overlays en een heads-up display mogelijk maken dat lijkt op dat van een videogame of de uitrusting van militairen. Daarnaast moeten ze niet groter zijn dan een gewone bril. Zo zei Zuckerberg:

“Het is onmiskenbaar een bril, het is geen headset.”

Wat betekenen AR glasses voor mobiele cryptohandel?

Net als het geval was van de computer naar de mobiele telefoon, zal een switch van mobiel naar bril een aanzienlijk effect hebben op mobiele cryptohandel. Toen de mobiele telefoon in opkomst was, veranderde de focus van handel op de computer al snel naar handel via de mobiel. De kans is groot dat dit bij deze verandering ook het geval gaat zijn.

Het prettige aan een nieuwe technologie als AR glasses is dat deze technologie ontwikkeld kan worden voor het ‘nieuwe internet’, oftewel Web3. Sommige nieuwe mobiele telefoons, waaronder de tweede smartphone van Solana. De kans is dus groot dat belangrijke dApps gelanceerd kunnen worden voor AR glasses, waarbij blockchain technologie verder wordt geïmplementeerd.

Hieronder staan een aantal punten waarmee AR glasses kunnen helpen voor blockchain technologie:

  • NFT’s en digitale activa: NFT’s (Non-Fungible Tokens) kunnen geïntegreerd worden met AR-ervaringen. Zo kunnen NFT’s gebruikt worden in de vorm van een virtuele kunstgalerie waar de NFT’s worden weergegeven als interactieve 3D sculpturen. Hierdoor kunnen gebruikers digitale kunstwerken in een fysieke ruimte bekijken en ermee communiceren.
  • Geotagged schatzoeken: AR maakt het ontwikkelen van geotagged speurtochten mogelijk, waarbij deelnemers AR apparaten gebruiken om verborgen crypto-beloningen of tokens op locaties in de echte wereld te ontdekken. Deze ervaring stimuleert verkenning en bevordert betrokkenheid vanuit de gemeenschap.
  • Virtueel onroerend goed: Het concept van virtueel onroerend goed kruist met AR en biedt gebruikers de mogelijkheid om digitale eigendommen in virtuele werelden te bezitten en te ontwikkelen. Door crypto-betalingen en eigendomsmechanismen te integreren in AR-gebaseerde metaverses kunnen gebruikers virtuele activa kopen, verkopen en verhandelen in meeslepende omgevingen.

Hoe gaat AR samen met cryptocurrency?

Er zijn ook specifieke manieren waarop AR samengevoegd kan worden met cryptocurrency:

  • AR-gebaseerde crypto wallets: AR kan een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we omgaan met crypto wallets. Zo is het mogelijk om digitale activaportfolie in AR te visualiseren. Op die manier kan iedere token weergegeven worden als een uniek 3D object dat in een fysieke ruimte zweeft. Hier kunnen gebruiker communiceren met hun activa, de prestaties volgens en transacties instellen met behulp van gebaren.
  • Visualisatie van de blockchain: AR biedt ook een unieke manier om gegevens en transacties van blockchains te visualiseren. Gebruikers kunnen een blockchain netwerk in AR verkennen en realtime transactiestromen, netwerkstatistieken en tokenbewegingen bekijken in een visueel verbluffende en meeslepende omgeving.
  • Blockchain en crypto educatie: AR kan blockchain en crypto educatie verbeteren door interactieve tutorials, simulaties en demonstraties aan te bieden. Gebruikers kunnen hierdoor op een praktische en meeslepende manier leren over blockchain technologie, crypto concepten en handelsstrategieën, waardoor het leerproces wordt versneld en de retentie wordt vergroot.

Kortom, crypto gaat hand in hand met de manier waarop nieuwe technologieën zich ontwikkelen, waaronder AR en VR. De kans is groot dat deze technologieën een belangrijke rol gaan spelen in de adoptie van crypto en blockchain technologie in het dagelijks leven.

Lees meer over:
AR glassesMeta

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...