Microsoft-aandeelhouder dringt aan op Bitcoin-investering: wil de techreus in crypto stappen?

389 totale weergaven
|

Een aandeelhouder van Microsoft zet druk op de techreus om Bitcoin als investering te evalueren. Hoewel de aandeelhouder voordelen ziet, zoals inflatiebescherming, blijft het Microsoft-bestuur terughoudend en adviseert het tegen de stap. Wat betekent dit voor de toekomst van Bitcoin in grote bedrijven?

Waarom een Microsoft-aandeelhouder aandringt op Bitcoin

De National Center for Public Policy Research (NCPPR), een conservatieve denktank en aandeelhouder van Microsoft, heeft een voorstel ingediend om Bitcoin als investeringsoptie te overwegen. Dit zou betekenen dat Microsoft op termijn een klein deel van zijn reserves in Bitcoin zou kunnen aanhouden, mogelijk als bescherming tegen inflatie en dalende obligatierendementen. De NCPPR benadrukt dat een beperkte investering van zelfs 1% van de reserves al waardevol zou kunnen zijn. De denktank wijst naar bedrijven zoals MicroStrategy, die dankzij een proactieve Bitcoin-strategie betere rendementen behaalden dan Microsoft, ondanks hun kleinere marktomvang en lagere bedrijfsopbrengsten.

Deze beweging komt in een tijd waarin institutionele en corporate adoptie van Bitcoin groeit. Recente ontwikkelingen rondom Bitcoin Exchange Traded Funds (ETF’s) hebben voor meer interesse gezorgd bij bedrijven en investeerders die een veilige en gereguleerde manier zoeken om in crypto te stappen. Door Bitcoin te positioneren als ‘hedge’ tegen inflatie en een dalende koopkracht, pleit de NCPPR ervoor dat Microsoft ten minste de voordelen van een beperkte Bitcoin-blootstelling onderzoekt. Dit voorstel staat gepland voor stemming tijdens de aandeelhoudersvergadering op 10 december.

Het voorstel van NCPPR voor Microsoft om te investeren in Bitcoin. Bron: Cointelegraph/SEC

Microsoft’s weerstand tegen het voorstel

Ondanks de mogelijke voordelen ziet Microsoft’s bestuur weinig reden om aan de oproep van de NCPPR tegemoet te komen. In officiële documenten heeft Microsoft aangegeven dat het al diverse investeringsopties, inclusief crypto, onderzoekt, maar dat Bitcoin door de aanzienlijke prijsvolatiliteit en risico’s niet goed past binnen de strategie van het bedrijf. Het bestuur benadrukt dat stabiliteit in de balans prioriteit heeft boven het potentieel hogere rendement dat Bitcoin in theorie zou kunnen bieden. In het verleden had Microsoft al een pilot met Bitcoin-betalingen voor Xbox-gebruikers, maar stopte daarmee in 2018.

De strategie van Microsoft lijkt nu vooral te liggen bij kunstmatige intelligentie en cloudoplossingen, in plaats van in risicovolle assets zoals Bitcoin. Het bedrijf blijft wel de ontwikkelingen rondom crypto volgen, maar benadrukt dat een publieke evaluatie van Bitcoin niet direct nodig is. Dit afwachtende beleid is in lijn met de houding van andere techreuzen, zoals Google, dat onlangs een samenwerking met Coinbase aanging voor cryptobetalingen, maar zelf niet in Bitcoin investeert.

Andere bedrijven die al in Bitcoin stapten

Hoewel Microsoft terughoudend blijft, is het niet de enige techgigant die voor deze keuze staat. Tesla en Block (voorheen Square) zijn enkele bekende namen die de stap naar Bitcoin al maakten. Elon Musk’s Tesla bezit sinds 2021 Bitcoin als deel van zijn reserves en gaf toen aan dat dit een nieuwe vorm van diversificatie biedt. Ook Block onder leiding van Jack Dorsey, een uitgesproken Bitcoin-fan, heeft stevig geïnvesteerd in crypto. Deze bedrijven zetten Bitcoin in als bescherming tegen de dalende koopkracht van traditionele valuta’s en inflatie.

MicroStrategy, geleid door Michael Saylor, is echter een van de meest opvallende voorbeelden. Sinds het bedrijf zijn reserves in Bitcoin aanhoudt, steeg zijn aandeel sterk, wat heeft bijgedragen aan een grote media-aandacht en mogelijk ook aan de druk op andere bedrijven om Bitcoin als een legitiem investeringsmiddel te overwegen. Deze voorbeelden laten zien dat het voor sommige bedrijven lucratief kan zijn om Bitcoin als asset te gebruiken. Toch blijft de grote volatiliteit een afweging die techbedrijven zoals Microsoft ervan weerhoudt om direct in crypto te stappen.

Blijft Microsoft terughoudend?

Het blijft onduidelijk of de oproep van de aandeelhouder op voldoende steun kan rekenen om Microsoft’s strategie te veranderen. Voorlopig lijkt Microsoft vast te houden aan zijn conservatieve beleid en wacht het verdere ontwikkelingen in de cryptomarkt af. Toch toont de druk van aandeelhouders dat steeds meer bedrijven en investeerders naar Bitcoin kijken als een manier om risico’s te diversifiëren. Als Bitcoin in de toekomst nog meer aan legitimiteit wint, zou dit de houding van grote bedrijven zoals Microsoft kunnen beïnvloeden. Voor nu lijkt de techgigant echter weinig interesse te hebben in een directe Bitcoin-investering.

BitcoinMagazine lanceert Discord channel!

Wil je meepraten over dit onderwerp?
Join dan ons nieuwe Discord channel en praat met onze experts, leer van andere lezers en blijf op de hoogte van acties en insight informatie! Nu naar Discord

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsMicrosoft

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...