MicroStrategy aandelen profiteren van bitcoin hype en geruchten rondom ETF’s

2211 totale weergaven

MicroStrategy (MSTR) heeft een stijging van meer dan 350% in zijn aandelenwaarde ervaren in 2023, grotendeels gedreven door de verwachtingen rond de goedkeuring van een spot Bitcoin exchange-traded fund (ETF) in de Verenigde Staten. Tenminste, dat is een van de redenen voor eens tijgende bitcoin koers. En dat heeft gevolgen voor de aandelen van MSTR. Op het moment van schrijven handelt MSTR op $654, een stijging van 8,3% op één dag.

Deze indrukwekkende prestatie van het aandeel is grotendeels te danken aan de enorme blootstelling van het bedrijf aan Bitcoin, die momenteel rond de $43,159 noteert. MicroStrategy en zijn dochterondernemingen bezitten samen 189,150 BTC, wat neerkomt op een totale aankoopprijs van ongeveer $5.9 miljard. Met een gemiddelde aankoopprijs van $31,168 per BTC.

Analisten zijn gaan verwijzen naar het aandeel van MicroStrategy als “in feite een leveraged Bitcoin ETF.” Een analyse van Seeking Alpha, gebaseerd op de kwartaalcijfers van het bedrijf, toont aan dat een combinatie van langetermijnschulden met lage rente en aandelenemissie is gebruikt om de BTC-aankopen te financieren.

Per 30 september had MicroStrategy totale verplichtingen van $2.534 miljard, een daling van 7,7% jaar-op-jaar, waarbij de langlopende verplichtingen oplopen tot $2.180 miljard. “De senior converteerbare obligaties zijn pas in december 2025 opeisbaar. Vanuit Saylor’s perspectief is het onverstandig om te sparen in een fiatvaluta die voortdurend wordt gedevalueerd, terwijl hij in plaats daarvan het bedrijfsgeld kan beleggen in een liquide activum dat niet lijdt onder dramatische aanbodinflatie,” aldus de analyse. Senior converteerbare obligaties zijn een type schuldinstrument dat door bedrijven wordt gebruikt om kapitaal te werven.

MicroStrategy levert diensten op het gebied van business intelligence, mobiele software en cloudgebaseerde services. Het hoofdproduct is een platform voor data-analyse, dat door bedrijven wordt gebruikt voor datavisualisatie. De groeiende blootstelling van het bedrijf aan Bitcoin koppelt zijn balans ook nauwer aan de volatiliteit en risico’s van de cryptomarkten.

De vooruitzichten op spot BTC ETFs die op Wall Street worden verhandeld, voeden ook de prijs van de cryptocurrency. Ondanks de strakke macro-economische omstandigheden en tegenwind in de crypto-industrie, is de prijs van Bitcoin in 2023 met meer dan 160% gestegen, waarmee het de belangrijkste traditionele activa overtreft. Spot trading betekent het kopen of verkopen van Bitcoin direct tegen de huidige marktprijzen.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission wordt begin januari verwacht te beslissen over het toestaan van Bitcoin spot trading via ETF’s, met grote spelers zoals Fidelity en BlackRock in de race. Goedkeuring zou de prijzen en marktliquiditeit van Bitcoin kunnen stimuleren door de cryptocurrency open te stellen voor een breder publiek van beleggers.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsMicroStrategy

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...