Microstrategy CEO Michael Saylor: Bitcoin heeft als store of value geen schaalbaarheidsprobleem

873 totale weergaven

Een veelgehoorde kritiek op bitcoin is dat de digitale munt niet schaalt. Bitcoin verwerkt gemiddeld 7 transacties per seconde en als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld VISA, dat een capaciteit van duizenden transacties per seconde heeft, lijkt het er inderdaad op dat bitcoin iets mist.

Als ik mijn dagelijkse bak koffie niet kan afrekenen met bitcoin, hoe kan bitcoin dan ooit de wereldreservemunt worden? Hoewel betalingen een belangrijk onderdeel van bitcoin vormen, is het juist het decentrale karakter die de munt waarde geeft.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De decentrale aard van bitcoin geeft ons de garantie dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoin in omloop komen. Bitcoin is niet gebouwd voor snelheid, bitcoin is gebouwd voor zekerheid.

Michael Saylor, de CEO van het beursgenoteerde MicroStrategy dat onlangs 38 duizend bitcoin kocht, heeft dat begrepen. Bitcoin heeft als store of value geen schaalbaarheidsprobleem.

18 on-chain transacties voor de aankoop van 21,454 bitcoin

In augustus zette MicroStrategy de bitcoin-gemeenschap in vuur en vlam met de aankoop van meer dan 20 duizend bitcoin. Sindsdien heeft de spraakmakende CEO veel van zich later horen op Twitter en deze week is hij ook een aantal keer te gast geweest bij bitcoin-podcasts.

Zijn eerste grote optreden was in de podcast van Anythony Pompliano waar hij ons onder andere meer vertelde over het proces van de grote bitcoin aankoop.

Je zou verwachten dat het een enorm gedoe is om zoveel bitcoin uit de markt te trekken, maar volgens Saylor was het allemaal geen probleem. Binnen een paar dagen was het MicroStrategy gelukt om via iets meer dan 78 duizend off-chain transacties de meer dan 21 duizend bitcoin te verkrijgen.

Vervolgens waren er slechts 18 on-chain transacties nodig om de bitcoin veilig in cold-storage op te slaan. Volgens Saylor is dit het bewijs dat Bitcoin helemaal geen schaalbaarheidsprobleem heeft als store of value.

Bitcoin is gebouwd voor zekerheid, een store of value

Je kunt je koffie betalen met on-chain transacties, maar dat is hetzelfde als naar de supermarkt gaan met een tank. Het is mogelijk, maar daar is de basislaag van Bitcoin helemaal niet voor gebouwd. Er zijn daar wel oplossingen voor zoals het Lightning Network.

Het gemak waarmee MicroStrategy inmiddels meer dan 38 duizend bitcoin heeft gekocht is voor Saylor de bevestiging dat Bitcoin perfect werkt. Bitcoin heeft als store of value allesbehalve een schaalbaarheidsprobleem.

De aandelenmarkt lijkt het in eerste instantie eens te zijn met Saylor, want het aandeel MicroStrategy heeft sinds de aankoop sprongen van enkele tientallen procenten gemaakt.

Hetgeen ongetwijfeld onderwerp van gesprek is geweest in de board-rooms van andere beursgenoteerde bedrijven die nadenken over hun reserves. Het jaar zou zomaar eens een heel mooi staartje kunnen krijgen voor bitcoin.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....