Oekraïner opgepakt voor minen cryptomunten op terrein kernreactor

Bizar nieuws vanuit Zuid Oekraine. Er is namelijk een zaak aangespannen tegen een onbekend persoon die cryptomunten aan het minen was. Dit gebeurde echter niet op een zolderkamertje met wat afgetapte elektriciteit, maar hij deed dit op het terrein van de ‘Nuclear Power Plant’, de fysieke locatie van een kernreactor.

Minen cryptomunten

Volgens de rapporten heeft de dader geprobeerd de mining rigs te verbergen in het administratieve gedeelte van de locatie. Toen autoriteiten onderzoek deden bij de reactor kwam het zaakje aan het licht. Het vond allemaal plaats in de buurt van de stad Yuzhnoukrainsk, ongeveer 350 kilometer ten zuiden van Kiev. De stekker is uit het privé-projectje getrokken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De elektriciteit die voor het minen nodig was, kwam niet van het lichtnet af. Hij tapte de stroom af van het ‘local grid’. De mining apparatuur was dus aangesloten op het intranet van de energiecentrale. Kernenergie dus dat nog niet doorgestuurd is naar het publieke lichtnet.

Het is al weer een poos terug dat de inval bij de centrale plaats vond. Op 10 juli is alle apparatuur beslag genomen. Naar verluid hield de anonieme persoon zich bezig met altcoins die gedolven konden worden met ASIC miners. Zijn installatie was namelijk niet krachtig genoeg om effectief Bitcoin te minen.

Veiligheid en geheimen

Maar dit was nog niet alles. Dezelfde persoon heeft zich met deze actie indirect niet gehouden aan veiligheidsplannen die voor kernreactors zijn opgesteld. De SBU, de geheime veiligheidsdienst van Oekraïne, zegt dat het de beveiligingsmaatregelen van de locatie (die als een staatsgeheim worden beschouwd) mogelijk zijn aangetast.

De dader werkte op kleine schaal en dus is er geen schade aan het materieel of de hardware van de kernreactor. Hij gebruikte zijn eigen miners en maakte geen gebruik van computers die aan de kernreactor gekoppeld waren.

Dat zou namelijk hele andere gevolgen kunnen hebben gehad. Het was de ‘crimineel’ dus allemaal te doen om gratis elektriciteit. Na dit incident houden de autoriteiten van Oekraïne nu haar werknemers wel beter in de gaten op het verzamelen van cryptocurrencies.

Bron: RT

Lees meer over:
cryptomuntenminen