Miners dumpen $450 miljoen aan bitcoin op de markt

1645 totale weergaven

Het lijkt erop dat bitcoin miners zich voorbereiden op een eventuele nieuwe winter. In één dag vielen de reserves van de miners namelijk met ruim 10.000 bitcoin omlaag. Iedereen heeft het over de verkopen van Grayscale als reden voor de kwakkelende bitcoin koers, maar ook de miners lijken een bijdrage te leveren aan de malaise.

Miners brengen bitcoin in de problemen

Miners gaan normaal gesproken door fases van accumulatie en verkopen. Volgens een recent rapport van Bitfinex in 2023 begonnen de miners rond het midden van het afgelopen jaar te accumuleren.

Destijds lagen de bitcoin koers en de winstgevendheid van de miners echter een stuk lager.

Nu is dat anders en is het logisch dat miners ervoor kiezen om hun opbrengsten met een mooie winst te verkopen. Door de verkopen zijn de reserves van de miners op hun laagste niveau sinds juli 2021 gekomen met 1,83 miljoen bitcoin.

Dat is echter nog steeds een substantiële voorraad, die tegen de huidige koersen 78 miljard dollar waard is. Zodoende kunnen we de komende jaren nog veel last krijgen van de miners. Als de bitcoin koers toeneemt, dan neemt immers ook de waarde van die reservepot toe.

Hashrate van bitcoin klapt omlaag

De hashrate van het bitcoin netwerk is op dit moment naar het laagste niveau sinds oktober 2023 gevallen.

Destijds lag de hashrate op 400 exahash per seconde volgens Bitinfocharts. De reden voor deze gigantische daling van de hashrate? Die lijkt onder andere in het Amerikaanse Texas te liggen. Daar zetten miners momenteel massaal hun machines uit om het energienet te steunen.

Bitcoin miners zijn extreem flexibel, waardoor ze machines kunnen uitzetten op momenten dat bijvoorbeeld Texas gigantisch veel energie nodig heeft door slechte weersomstandigheden.

Zo kan bitcoin mining het energienet steunen. In periodes waarin de vraag naar energie laag is blijft de product op peil, zodat deze capaciteit aanwezig is als het ECHT nodig is.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....

    Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd