Miners verdienen meer aan transacties dan tijdens bullmarkt van 2021

De transactiekosten van bitcoin dalen nog altijd niet. Het kost nu zelfs meer dan in de piek van de bullmarkt van 2021 om de blockchain te gebruiken.

Transactiekosten

Bitcoin miners krijgen momenteel voor ieder block dat ze maken een subsidie van 6,25 BTC. Daar komt echter nog de som van de transactiekosten uit dat block bovenop.

Deze zijn ook een bitcoin-equivalent (ofwel sats/vbyte), maar je kunt dit ook omschrijven als een dollarbedrag. Glassnode brengt deze data in kaart met een statistiek en die laat een opvallende gewaarwording zien.

Vanuit het niets, na exact twee jaar waarin de kosten erg laag waren, schieten de fees de lucht in. Waar dat in mei 2021 volgde op een prijsstijging van bitcoin en een geleidelijke groei van de kosten, is dat nu anders. Binnen mum van tijd staan de kosten ineens weer op deze tweejaarlijkse piek. Miners verdienen nu $18 miljoen per dag aan transactiekosten.

Omgerekend: bijna 650 BTC per dag.

Miners verdienen meer aan transacties dan tijdens bullmarkt van 2021

Het verhaal is bekend: Ordinals en met name BRC-20 tokens zijn populair. Ze nemen zelfs rond de 50% van de blockruimte in beslag.

Kijkend naar de laatste tien blocken (op moment van schrijven), verdienen miners tussen de 2 en 5 bitcoin per block aan fees.

25 april was de mempool, de wachtrij met onbevestigde betalingen, nog leeg en had je aan 1 sat/vbyte aan transactiekosten voldoende. Inmiddels betalen gebruikers 400 sats/vbyte voor eenzelfde transactie.

Miners verdienen meer aan transacties dan tijdens bullmarkt van 2021

Dune Analytics vist de Ordinal-transacties uit de bevestigde blocken en kijkt specifiek naar de transactiekosten die hiervoor zijn betaald. Onderstaande grafiek laat goed zien hoe de laatste vier dagen alle Ordinals allemaal voor meer dan 50 sats/byte de mempool in gaan.

Het is wel duidelijk: inscripties zorgen voor de dure on-chain betalingen.

Miners verdienen meer aan transacties dan tijdens bullmarkt van 2021

Ander leuk feitje: vandaag is de 5 miljoenste inscriptie in de blockchain geplaatst! Het gaan er de laatste week om zo’n 300.000 tot 400.000 per dag. Ter vergelijking: de laatste dagen zitten er zo’n 4.000 transacties in een block.

Er kunnen gaan dus al gauw 100 (van de 144) blocken per dag naar puur Ordinals toe.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...