Mining aandelen schieten de lucht in, top 9 steeg dit jaar al 257%

Aandelen van beursgenoteerde bitcoin mining bedrijven doen het erg goed. Ze presteren zelfs beter dan bitcoin.

Bitcoin mining

De top negen beursgenoteerde bitcoin miners zagen in 2023 een gemiddelde koersstijging van 257%. Dat is bijna drie keer hoger ze veel als de stijging van bitcoin in dezelfde periode. De grootste cryptovaluta steeg ruim 80% sinds 1 januari 2023.

Gek is het niet: deze bedrijven hebben vaak bitcoin op de balans staan en een stijgende bitcoinprijs is doorgaans goed voor de algehele mining industrie.

Sommige mining bedrijven kwamen onlangs met goed nieuws, nadat ze de cryptowinter met verve hebben doorstaan. Hut 8 Mining is bijvoorbeeld gefuseerd met US Bitcoin Corp, waardoor de totale hashrate van het bedrijf flink toenam. Hierdoor werden ze naar verluidt de op twee na grootste openbare miner in de VS.

Ook Cleanspark heeft veel geld in nieuwe mining rigs geïnvesteerd en Riot Blockchain sloot een deal met MicroBT om de totale rekenkracht tegen 2024 te verdubbelen. MicroBT levert Whatsminers, een van de meest populaire en efficiënte ASIC-serie in de sector.

Uit on-chain data blijkt echter wel dat miners veel bitcoin naar beurzen sturen. Onlangs was dit zelfs 315% van wat er per dag wordt gemined, wat lange tijd niet meer is gebeurd.

Ondanks de stijging van de rekenkracht en de moeilijkheidsgraad, neemt de winstgevendheid van bitcoin mining ook weer toe. De hashprijs gemeten in dollars laat het dieptepunt uit december 2022 weer achter zich.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining