Minneapolis Fed pleit voor verbod op Bitcoin om onevenwichtige begroting te voorkomen

708 totale weergaven
|

 

De Federal Reserve Bank of Minneapolis heeft een controversieel document uitgebracht waarin wordt voorgesteld om Bitcoin te belasten of te verbieden om overheden te helpen permanente begrotingstekorten te handhaven. Het onderzoekspaper van 17 oktober stelt dat de gedecentraliseerde aard van Bitcoin uitdagingen creëert voor beleidsimplementatie, vooral in economieën waar de overheid afhankelijk is van nominale schulden om uitgaven te ondersteunen.

De “Balanced Budget Trap” van Bitcoin

Het artikel belicht het concept van een “balanced budget trap”, een scenario waarbij de aanwezigheid van Bitcoin de overheid dwingt om haar begroting in evenwicht te brengen in plaats van permanente tekorten te hebben. In deze context wordt Bitcoin beschreven als een “particuliere zekerheid” met een vast aanbod en zonder echte aanspraken op grondstoffen, waardoor het traditionele begrotingsbeleid wordt verstoord.

De onderzoekers suggereren dat het opleggen van een belasting of een volledig wettelijk verbod op Bitcoin overheden in staat zou kunnen stellen om de controle over het fiscaal beleid te herstellen.

De Amerikaanse staatsschuld bedraagt 35,7 biljoen dollar en het jaarlijkse tekort – momenteel 1,8 biljoen dollar – blijft groeien. Het voorstel van de Minneapolis Fed om Bitcoin te verbieden of te belasten is bedoeld om verdere verstoringen van het lenen door de overheid en het uitgeven van tekorten te voorkomen.

Echo’s van kritiek van de Europese Centrale Bank

De houding van de Minneapolis Fed weerspiegelt recente kritiek van de Europese Centrale Bank (ECB) op Bitcoin. De ECB heeft haar zorgen geuit dat Bitcoin oudere houders bevoordeelt ten koste van nieuwe investeerders en pleit voor regulering of een verbod op de cryptocurrency om te voorkomen dat de prijs ervan oncontroleerbaar stijgt.

De senior management adviseur van de ECB, Jürgen Schaaf, heeft zelfs gesuggereerd dat de groei van Bitcoin rijkdom herverdeelt van niet-houders naar houders, waardoor de roep om het inperken of uitbannen van de digitale activa verder wordt aangewakkerd.

Bitcoin-voorstanders reageren terug

Bitcoin-voorstanders hebben fel gereageerd op het document van de Minneapolis Fed. Matthew Sigel, hoofd onderzoek naar digitale activa bij VanEck, bekritiseerde de Fed voor het fantaseren over wettelijke verboden en extra belastingen op Bitcoin.

Hij stelde dat het document gericht is op het behoud van staatsschulden als het enige “risicovrije” effect dat beschikbaar is voor beleggers.

Messari medeoprichter Dan McArdle wees ook op een ironische wending: een paper uit 1996 van de Minneapolis Fed getiteld “Money is Memory” beschreef effectief de kenmerken van Bitcoin 12 jaar voor de creatie ervan.

De paper definieerde geld als een object met een vaste voorraad dat niet in productie gaat-een beschrijving die nauw aansluit bij de gedecentraliseerde structuur van Bitcoin.

Samenvatting

Nu regeringen over de hele wereld worstelen met oplopende tekorten en stijgende schulden, is de rol van gedecentraliseerde activa zoals Bitcoin in het verstoren van traditioneel fiscaal beleid een aandachtspunt geworden.

Terwijl de Minneapolis Fed en de ECB blijven aandringen op regulerende of verbiedende maatregelen, stellen voorstanders van Bitcoin dat deze maatregelen de bredere context van inflatie en de afnemende koopkracht van fiatvaluta’s over het hoofd zien.

Of Bitcoin te maken krijgt met meer regulering of een verbod valt nog te bezien, maar het debat over de invloed van Bitcoin op het wereldwijde economische beleid is nog lang niet voorbij.

Stay Ahead of the Curve en join ons Discord channel!

Praat mee over dit onderwerp met onze crypto experts. Praat met andere lezers en blijf 24/7 op de hoogte van het laatste nieuws in ons kersverse Discord channel!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFed reserve

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....