Moeilijkheid en rekenkracht van bitcoin mining bereiken nieuw record

De moeilijkheidsgraad van het minen van bitcoin bereikte gisteren een all-time high. Dat betekent dat de concurrentie onder de miners nog nooit zo groot was.

Moeilijkheidsgraad

Elke dag (en beter gezegd: elke seconde) strijden miners uit de hele wereld met elkaar om het recht om een volgend block aan de blockchain te mogen toevoegen. Ze doen dit door rekenkracht in te leggen, in de hoop om zo snel mogelijk (en als eerste) een juiste oplossing aan te leveren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Doordat er daardoor meer en meer rekenkracht wordt ingelegd, volgt het aantal nieuwe blocken zich in hoog tempo op. Om deze blocktijd toch stabiel te houden, heeft Satoshi Nakamoto een speciaal mechanisme ingebouwd: de aanpassing van de moeilijkheidsgraad.

Dit mechanisme garandeert tegelijkertijd de voorspelbare uitgifte van nieuwe coins van momenteel 6,25 BTC per block.

Deze mining difficulty adjusmtent vindt iedere twee weken plaats. Als het ware kalibreert het netwerk zichzelf, waardoor het gemiddeld 10 minuten blijft duren om een nieuw block te maken. De waarde van deze moeilijkheid bereikte gisteren een recordhoogte: 29,79 biljoen.

Als we uitzoomen, is de difficulty met ongeveer 30% gestegen ten opzichte van een een jaar geleden, toen het nog ongeveer 23,58 biljoen was.

Je kunt de live status en ontwikkeling van de moeilijkheidsgraad zien op deze website.

Rekenkracht

Parallel met de moeilijkheidsgraad, blijft ook de rekenkracht van het netwerk stijgen. Naar verluidt staat deze metric ook op een all-time high, van ongeveer 260 EH/s.

De daling die exact een jaar geleden inzette, namelijk door de exodus van miners uit China, is inmiddels meer dan goedgemaakt.

Moeilijkheid en rekenkracht van bitcoin mining bereiken nieuw record

Data van BTC.com laat zien dat Foundry USA de lijstaanvoerder is, met een hashrate van 17,05%. De mining pool wordt gevolgd door AntPool met 14,28%, F2Pool met 13,86%, Poolin met 12,58%, ViaBTC met 11,73%, Binance met 11,30%.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining