Moeten we vrezen voor een nieuwe verkoopgolf van miners? Deze indicator suggereert van wel

Bitcoin miners verkopen steeds minder bitcoin, maar als we de Puell Multiple moeten geloven kunnen ze binnenkort weer flink gaan verkopen. In een update op 11 maart gaf Philip Swift, de oprichter van on-chain data verzamelaar LookIntoBitcoin, waarschuwingen over de stand van de Puell Multiple.

De indicator is ontwikkeld door David Puell en houdt bij in hoeverre de kans aanwezig is dat miners gaan verkopen om hun winsten te realiseren. Dit doet de Puell Multiple door de waarde van alle nieuwe gemijnde bitcoin te delen door het gewogen gemiddelde van het afgelopen jaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In het verleden zat de Puell Multiple vaak goed

Als we kijken naar de historische prestaties van de Puell Multiple, dan moeten we concluderen dat de indicator er niet vaak naast zit. Iedere keer als de indicator in de rode zone springt is bitcoin niet lang daarna gepiekt. Voor het eerst sinds de piek van 2017 naderen we de rode zone weer en dus moeten we uitkijken.

Daarbij moet wel gezegd worden dat bitcoin pas 12 jaar bestaat en we nog niet veel datapunten hebben. De prestaties van de Puell Multiple en andere indicatoren moeten zich nog over een langere tijd bewijzen. Het is net als het stock-to-flow model van Nederlander PlanB een versimpelde weergave van de werkelijkheid die voor altijd juist zal zijn.

Het grote verschil met 2017 is dat er op dit moment veel interesse is uit de institutionele hoek voor bitcoin. Steeds meer grote partijen kopen zich in en het lijkt erop dat het voor miners een goed idee is om zoveel mogelijk bitcoin binnenboord te houden, omdat bitcoin nog weleens grote sprongen kan maken de komende maanden.

Miners hebben nog altijd grote invloed op de koers

Mede-analist Cole Garner van Glassnode reageerde op Philip Swift met grafieken die de invloed van miners op de koers nog eens onderstrepen. Zowel in januari als in maart van 2021 verkochten miners grote hoeveelheden bitcoin en dat gings steeds gepaard met een flinke koersdaling.

Dat gezegd hebbende blijft de uitstroom bij miners nog heel laag ten opzichte van voorgaande jaren. Het lijkt erop dat miners steeds meer in de business zijn van het verzamelen van bitcoin, in plaats van hun bitcoin te verkopen voor dollars.

Uiteindelijk moeten ze de rekeningen natuurlijk nog wel betalen met dollars, maar het gros van de bitcoin die miners overhouden blijkt steeds vaker “gehodled” te worden. Volgens een rapport van Cointelegraph heeft dit onder andere tot gevolg dat de grens van $50.000 een sterke support zal blijken, mochten we op de korte termijn gaan zakken.

Lees meer over:
miners

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....