Morgan Stanley investeert $270 miljoen in bitcoin ETF’s

2724 totale weergaven
BTC

Als teken van toenemende mainstream adoptie, deelt Morgan Stanley dat het $269,9 miljoen in bitcoin heeft geïnvesteerd. Het zou gaan om een belegging in het GBTC-fonds van Grayscale.

Investeringen in bitcoin ETF’s

Vorige week kwam al naar buiten dat concurrent JPMorgan Chase een minuscuul bedrag van $1,2 miljoen aan blootstelling had. Nu wordt uit een 13F-aanvraag duidelijk dat ook Morgan Stanley met de bitcoin exchange traded funds (ETF’s) bezig is. Het gaat om grofweg $270 miljoen in GBTC.

Volgens CNBC positioneert de bank zich in de bitcoinmarkt via GBTC, en dan met name via het belang van Susquehanna International Group ter waarde van $ 1 miljard.

De stap van Morgan Stanley weerspiegelt een bredere trend onder toonaangevende mondiale banken. De Royal Bank of Canada, JPMorgan Chase, Wells Fargo, BNP Paribas en UBS hebben allemaal soortgelijke investeringen in bitcoin ETF’s bekendgemaakt. Nu zij via een gereguleerd financieel product via een tiental ETF-emittenten blootstelling aan bitcoin kunnen krijgen, is de institutionele interesse weer helemaal terug.

Grote (beursgenoteerde) bedrijven moeten ieder kwartaal in een 13F filing aantonen wat er is geïnvesteerd in fondsen. Zo werd duidelijk dat hedgefonds Millennium Management zo’n $2 miljard in verscheidene bitcoinfondsen heeft belegd. Doorgaans zijn het echter wel de investeringsadviesbureaus die de weg naar de ETF’s weten te vinden. Volgens kenners is maar 25% van de investeerders in de ETF’s afkomstig uit het hoekje van hedgefondsen.

Om nog maar eens een paar namen te noemen van bedrijven die meer dan $100 miljoen in de ETF’s hebben geparkeerd: het New York gevestigde Pine Ridge Advisers, Aristeia Capital Graham Capital Management en hedgefonds Crcm LP. Maar dus ook banken, zoals hierboven genoemd.