Mysterieuze bitcoin miner pronkt met handtekening uit januari 2009

Satoshi Nakamoto lanceerde bitcoin in januari 2009 en de rest is natuurlijk geschiedenis. In relatief korte tijd heeft bitcoin zich opgewerkt tot een financiële asset van wereldformaat. Op dat moment waren er maar weinig mensen die überhaupt van het bestaan van bitcoin afwisten. Nu kon een miner uit januari 2009 het niet laten om van zich te laten horen met een handtekening.

Wat is er gebeurd?

Op het beroemde bitcointalk.org forum is iemand recent een topic begonnen om vroege bitcoiners te identificeren. Tot zijn of haar grote verrassing kwam daar plotseling een miner uit januari 2009 voorbij met een handtekening die zeven dagen na de geboorte onder een blok terechtkwam.

De oudste Bitcoin-handtekening die in omloop is, gedeeld door OneSignature. Bron: bitcointalk.org
De oudste Bitcoin-handtekening die in omloop is, gedeeld door OneSignature. Bron: bitcointalk.org

Het bijzondere aan dit verhaal is dat de gebruiker in kwestie een apart account aanmaakte om de handtekening op het forum te publiceren. De naam van het account luidt “OneSignature”, waarmee de intentie van het aanmaken van het account duidelijk is.

Opvallend is dat het account van OneSignature verder geen activiteit op het forum heeft. De kans is aanwezig dat de persoon in kwestie Satoshi Nakamoto kent of in ieder geval met hem of haar gesproken heeft in de begindagen van Bitcoin.

Mysterieus Twitter-account

Grappig genoeg is er onder de naam OneSignature ook een Twitter-account te vinden. Dat is op zichzelf niet verrassend, gezien Twitter miljoenen gebruikers heeft en de kans meer dan aanwezig is dat een bepaalde naam daardoor in gebruik is. Het verrassende is de profielfoto die luidt: “don’t trust anyone.”

Dat is dan weer een stuk tekst die perfect past bij een bitcoiner van het eerste uur. Ook het feit dat het account in oktober 2009 is opgericht is een opvallend detail.

Mysterieuze bitcoin miner pronkt met handtekening uit januari 2009

Het lijkt erop dat we hier te maken hebben met een bitcoiner van het eerste uur, die zin had om even wat oproer te veroorzaken in de gemeenschap. Buiten het feit dat we nu weten van zijn of haar bestaan, zegt dit uiteraard niets. De kans is nihil dat het om Satoshi Nakamoto zelf gaat.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....