Nano voor de rechter vanwege ‘verdwenen’ 170 miljoen dollar aan XRB

Tegen Nano, eerder bekend als RaiBlocks (XRB) is in de VS een class-action rechtszaak aangespannen. Een groep van gedupeerde beleggers Volgens de gedupeerde beleggers heeft zowel Nano als de cryptobeurs BitGrail de Amerikaanse effectenwet overtreden.

Rechtszaak Nano

Voornaamste aanklacht is dat Nano in de ogen van de beleggers heeft opgeroepen om een beleggersrekening te open bij de wijlen Italiaanse cryptobeurs BitGrail. In februari 2018 ‘verdween’ er 15 miljoen stuks aan XRB. Die aandelenbulk was destijds 170 miljoen dollar waard. De mysterieuze hack van BtiGrail is tot op de dag van vandaag onopgelost. Wás er wel sprake van een hack of was er ander, frauduleuze opzet in het spel? In de aanklacht staat ook een opmerkelijke eis: de beleggers roepen het gerechtshof op om Nano te verplichten tot een ‘hard fork’, een splitsing van haar blockchain. Met een splitsing ontstaat namelijk een nieuwe cryptomunt en met die nieuwe munt kunnen de gedupeerden gecompenseerd worden voor hun verlies. Het gerechtshof doet binnenkort uitspraak in deze zaak.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hack BitGrail

Wat is er mis gegaan bij BitGrail? Door een fout in de walletsoftware kregen één of meerdere personen of ‘hackers’ meer bitcoin of ethereum in hun wallet dan dat er daadwerkelijk gestort was. Van dat overschot werd XRB gekocht. Tegelijkertijd was de prijs van XRB behoorlijk gekelderd door prijsmanipulatie op deze beurs. Op deze manier is een groot deel van de XRB-balans leeggeroofd. In mei dit jaar heeft de Italiaanse justitie BitGrail definitief gesloten.

Ook in Nederland worden op het forum van Tweakers sterke vraagtekens geplaatst bij de werkelijke reden achter deze hack.

Koers Nano

Nano (NANO) heeft deze ochtend een totale marktwaarde van 130 miljoen dollar.
De prijs van één NANO is 97 dollarcent. Op de hoogtepunt van de markt (5 januari 2018), had Nano een marktwaarde van maar liefst 4,5 miljard dollar. De prijs van één NANO was toen 34 dollar.

Bron: PR Newswire

2019 1 3 Dkt. No. 1 Class A… by on Scribd

Lees meer over:
rechtszaak

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...