Nassim Taleb: 'Bitcoin faalt als geld én als spaarmiddel'

Nassim Taleb: 'Bitcoin faalt als geld én als spaarmiddel'

Nassim Nicolas Taleb is eerder al uitgekotst door Wall Street vanwege zijn tegenstrijdige meningen en lijkt nu hetzelfde klaar te spelen in bitcoinland. Dit weekend publiceerde de beroemde schrijver een paper waarin hij uitlegt waarom hij van mening is dat bitcoin niet functioneert als geld en als store of value.

Taleb begint zijn schrijven met het plaatsen van vraagtekens bij de mogelijkheid dat bitcoin ooit een wereldwijde store of value wordt. Hij ziet met name niet waarom bitcoin in tientallen jaren kan doen wat goud duizenden jaren heeft gekost.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volatiliteit kan bitcoin de kop kosten

Behalve dat Taleb bitcoin niet zomaar de rol van goud over ziet nemen of zelfs naast goud ziet staan als een store of value, heeft hij ook twijfels over bitcoin als unit of account. Met name de volatiliteit is volgens de spraakmakende schrijver een reden om te twijfelen aan de toekomst van bitcoin.

Het is volgens Taleb moeilijk om vaste prijzen te bepalen in een bitcoinwereld omdat de markt het nog niet eens is over de definitieve waarde van de digitale munt. Zolang de volatiliteit tussen bitcoin en de Amerikaanse dollar te hoog is blijft het onmogelijk om een deugdelijke boekhouding bij te houden in bitcoin.

Dit maakt het volgens Taleb onmogelijk voor bitcoin om momenteel te fungeren als unit of account en dus als geld. Als hier op de lange termijn geen verandering in komt, dan kan dat uiteindelijk leiden tot het falen van bitcoin.

Bitcoin is geen veilige haven

Bitcoin wordt door veel mensen gezien als een veilige haven in tijden van economische rampspoed. De regels en monetaire eigenschappen blijven immers altijd hetzelfde en daar kan zelfs geen economische crisis verandering in brengen. In theorie de perfecte veilige haven, maar Nassim Nicolas Taleb denkt daar anders over.

Volgens hem is bitcoin geen veilige haven en helemaal niet goed in staat zijn waarde vast te houden. Bitcoin lijkt juist te reageren op liquiditeit, precies zoals andere financiële producten die gevoelig zijn voor de conjunctuur.

Persoonlijk denk ik dat bitcoin zich op de lange termijn tot een veilige haven kan ontwikkelen. Op dit moment zie ik het vooral als een spaarmiddel voor de lange termijn. Wat dat betreft ben ik het met Taleb eens dat bitcoin op dit moment nog niet klaar is om te fungeren als betaalmiddel.

Als er een kans zou zijn dat ik morgen of volgende week al mijn geld nodig zou hebben, dan zou een stevige bitcoin-allocatie op dit moment niet heel slim zijn. Als je echter weet dat je het de komende jaren niet nodig hebt, dan is in mijn ogen het tegenovergestelde waar. Misschien moeten we vooral stoppen te proberen om bitcoin binnen allerlei bestaande definities te proppen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties