Navigating the New Frontier: inzichten uit het a16z State of Crypto Report 2024

469 totale weergaven
|

 

Hello there!.. (”General Kenobi”) daar is hij weer, deze keer om de belangrijkste inzichten uit het gloednieuwe State of Crypto Report 2024 van a16z met jullie door te nemen. Er zijn namelijk ontwikkelingen in de gedecentraliseerde omgeving die het landschap volledig aan het veranderen zijn. Zoals altijd probeer ik het helder en begrijpelijk te houden zodat iedereen kan volgen.

Crypto op all-time highs: wat gebeurt er?

Het rapport laat zien dat de crypto-activiteit nieuwe ATH’s bereikt, en dit is niet zomaar ruis. In september zagen we een gigantische 220 miljoen actieve crypto-wallets—dat is drie keer zoveel als eind 2023. Een belangrijke speler hierin? Solana, die goed is voor zo’n 100 miljoen van die adressen. Dit gaat niet alleen over meer wallets, maar over de betrokkenheid op de chain, iets waar we scherp op moeten blijven.

Wat betekent dit voor ons? Hoewel CEXs (Centralized-Exchanges) de gemakken en bekendheid bieden die we gewend zijn, groeit de vraag naar decentralized oplossingen (DEX) snel, vooral met Ethereum Layer 2 (L2) netwerken en andere high volume chains die de transactiekosten verlagen en de capaciteit verhogen.

Picture this: twee jaar geleden waren L2’s nog log en duur. Maar dankzij grote updates (zoals de Ethereum upgrade Dencun) zijn de L2 fees drastisch gedaald. Soms met zelfs 99% verlaging in kosten! Ik raad mensen dus aan om eens te gaan kijken naar wat gedecentraliseerde exchanges (DEXs) kunnen bieden. Lagere fees, snellere transacties—dit is de toekomst van onchain interacties.

Image

Stablecoins: een “killer app” die je niet mag overslaan

Een andere belangrijke ontwikkeling is de groei van stablecoins. Dit jaar alleen verwerkten stablecoins een verbluffende $8,5 biljoen aan transacties, meer dan het dubbele van wat Visa in dezelfde periode deed! Stablecoins zoals USDC maken het versturen van geld sneller en goedkoper dan ooit, vooral op netwerken zoals Base (Coinbase’s populaire L2). We hebben het hier niet over LUNA.. Die vergeten we even..

Waarom zou dit belangrijk voor ons zijn? Stablecoins zijn superhandig voor betalingen en transacties. Waar een internationale bankoverschrijving je soms wel $44 kan kosten, kost het versturen van USDC op een L2 minder dan één cent. Dit soort efficiëntie kan het voor veel mensen aantrekkelijk maken om stablecoins te gebruiken, niet alleen om te traden, maar ook voor dagelijkse betalingen.

Image

Infrastructuurverbeteringen: wat betekent dit voor ons?

Een andere grote ontwikkeling in het rapport is de vooruitgang in de chain-infrastructuur. Dankzij technologieën zoals Zero Knowledge (ZK) proofs en Danksharding (de naam blijft grappig) op Ethereum, kunnen chains veel meer transacties verwerken tegen lagere kosten. Dit opent de weg voor nieuwe soorten applicaties zoals gaming (Denk aan Off-The-Grid!) en social networks, die voorheen te duur of te langzaam waren om goed te functioneren op de blockchain.

Minder transactiekosten betekent meer kansen voor onchain interacties—iets waar we als crypto-users zeker wat aan hebben.

Waar laat dit ons achter?

De crypto-industrie heeft dit jaar grote sprongen gemaakt op het gebied van technology, beleid en adoptie. Van grote infrastructuurverbeteringen zoals L2 netwerken tot nieuwe applicaties zoals AI en gedecentraliseerde sociale netwerken, de ruimte blijft groeien en innoveren. Of we nu de volgende grote fase in de prijs-innovatiecyclus ingaan, valt nog te zien, maar de vooruitgang die geboekt is, is onmiskenbaar.

Laten we samen blijven leren en verkennen wat deze nieuwe ontwikkelingen voor ons kunnen betekenen. Praat mee in onze community als je vragen hebt of dieper in de materie wilt duiken!

Stay bullish.

 

Door: Nino van Gerwen

Nino is een ervaren technisch analist, trader en community builder met bijna een decennia aan ervaring in de Web 3 space. Met zijn achtergrond in front-end development en UX/UI, gecombineerd met een passie voor AI en Blockchain, brengt Nino een unieke en praktische benadering naar de tafel. Zijn ...