Nederlandse inbreng in de Bitcoin (BTC) industrie in 2020

Het afgelopen jaar is er weer veel aan en op het Bitcoin protocol gebouwd. Zo richting de jaarwisseling is het tijd om terug te kijken naar de Nederlandse inbreng in deze industrie.

Ontwikkelaars

Te beginnen met de ontwikkeling van het protocol zelf. Want ook in Bitcoin Core zit een vleugje Nederlandse inbreng. Wladimir J. van der Laan is al sinds 2014 de Lead Maintainer van de Bitcoin-repo. Zijn salaris wordt betaald door het Digital Currency Initiative van MIT. Daarnaast is Sjors Provoost ook actief als ontwikkelaar als één van de bijna 800 contributers. Qua commits staat hij op de 26e stek.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Verder gooide Joost Jager het afgelopen jaar ook hoge ogen in de industrie. Hij deed dit niet zo zeer rondom Bitcoin Core, maar werkte bij Lightning Labs aan de lnd implementatie van de schaalbaarheidsoplossing.

Momenteel werkt Jager bij BottlePay, een app van Britse komaf. Uit de hoge hoed van Jager kwam in 2020 het idee van Whatsat (een chatdienst via Lightning), TLVshop en ook de Firewall om problemen met routing en betaalkanalen te mitigeren, maar zijn bijdrage aan het Lightning ecosysteem gaat natuurlijk veel verder dan dat.

Stekking

Een derde noemenswaardig project dat in 2020 vleugels kreeg was Stekking. Het project is opgestart door Leon (die al eens te gast was in Hup Bitcoin) en heeft gedurende het jaar Ruben Waterman (van voorheen GetBittr) aan het team toegevoegd.

Stekking is een platform dat gebruikers satsbacks geeft bij online aankopen. Als je via de website naar jouw webshop gaat, kun je tot enkele procenten van het aankoopbedrag aan satoshi’s terug krijgen. Je kunt deze sats claimen via het Lightning Netwerk – gratis en instant. Een perfecte manier om mensen kennis te laten maken met Lightning en het stacken, ehmm stekking, van sats.

Hangar6

Een volgend iniatitief is opgezet door BitcoinBram. Hij zag dat er veel Lightning Games in de markt kwamen, maar dat de link met ‘het grote geld’ en de AAA-games nog erg moeilijk was. Daarom wachtte hij niet tot Bitcoin door deze industrie omarmd gaat worden, maar deed hij het precies andersom. Bram bracht Lightning naar deze games toe.

HangarSix organiseert wedstrijden voor Call Of Duty Warzone-gamers. Het heeft echter een extra financiële prikkel toegevoegd aan hun gameplay. De gamers die strijden op HangarSix kunnen namelijk rechtstreeks Bitcoin uitbetaald krijgen via het Lightning Network. Nog een manier om sats te stacken dus!

Klukluk

Een speciale benoeming gaat uit naar klukluk, die meerdere keren te gast is geweest in onze Hup Bitcoin podcast. Hij heeft het afgelopen jaar verscheidene tools en bots gebouwd:

Nederlandse inbreng in de Bitcoin (BTC) industrie in 2020

Beurzen en brokers

Natuurlijk zijn er ook tig bedrijfjes het afgelopen jaar druk bezig geweest om mensen te onboarden. De verschillende brokers exchanges – te veel om op te noemen – hebben een lastig jaar achter de rug door de regeldruk die vanuit De Nederlandsche Bank is opgelegd.

Toch dragen ze enorm veel bij aan de adoptie van het netwerk en ecosysteem. Hup Bitcoin bedrijven!

Educatie

Tot slot lag ook in 2020 een belangrijk aspect weer bij de educatie van Bitcoin. De techniek raast door, ontwikkelingen staan niet stil en deze moeilijke en onbekende materie heeft veel duiding nodig. Een speciale vermelding voor:

Wij hebben zelf trouwens ook een podcast: de Hup Bitcoin podcast vind je hierrr.

Missen wij iemand of missen wij jouw project? Laat het ons weten in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCNederland