Nederlandse politici debatteren over nieuwe Europese crypto-regelgeving

1025 totale weergaven

In Nederland kwam afgelopen week de discussie over Markets in Crypto Assets (MiCa) weer op gang. Bitcoin Focus volgde het debat en maakte een verslag.

Nederlands cryptodebat

De vaste commissie voor Financiën ging in gesprek over de regels en richtlijnen voor bitcoin en cryptocurrency in Nederland. Met Europese regels in aantocht in de vorm van de MiCa (Markets in Crypto Assets) moet ook Nederland weer kijken naar hoe het omgaat met de cryptosector en crypto assets in het algemeen.

Het onderwerp van gesprek was het officiële 525-pagina tellende document.

Alkaya van de SP trapte af en denkt terug aan de crisis in 2008. Hij redeneert dat het wel eens handig kan zijn om alternatieven te hebben. Toch heeft hij wel kanttekeningen:

“Bij gebrek aan regels kunnen zowel bedrijven als handelsplatformen die munten aanbieden al jarenlang hun gang gaan in ons land. Duizenden mensen zijn de dupe geworden van halve en hele zwendelpraktijken.”

Als een van de weinige politici maakt hij onderscheid tussen bitcoin en altcoins.

Eelco Heinen van de VVD vervolgt door de de explosieve groei van de cryptomarkt te benadrukken. Naar schatting bezit zo’n 10 tot 15 procent van de Nederlanders cryptovaluta. Heinen vind het echter geen beleggen of investeren, maar noemt het gokken.

Het ontbreken van een onderliggende waarde, transparante producten en spelregels zijn voor hem voldoende om de hele markt af te doen als de wedindustrie.

Ook Sigrid Kaag is als verantwoordelijke minister aan het woord. De verordening zal naar verwachting voor de zomer worden gepubliceerd en volgend jaar zomer in werking treden voor stablecoins en later begin 2025 voor de overige crypto-assets, aldus de D66-er.

Het hele verhaal lees je op Bitcoin Focus met de pay-per-view knop. Met dit in Nederland unieke mediamodel kun je zonder abonnement toch deze premiumverhalen lezen.

Schrijf je ook in voor de gratis nieuwsbrief, die elke vrijdag in je mailbox komt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...

    Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd