Nep-website van Coinbase steelt $20 miljoen, man krijgt vijf jaar gevangenisstraf

374 totale weergaven
|

De Indiaan Chirag Tomar is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor zijn rol in een omvangrijke phishing-operatie, waarbij hij via een nepversie van de Coinbase Pro-website meer dan $20 miljoen stal van nietsvermoedende gebruikers.

Dit werd aangekondigd door het Amerikaanse Openbaar Ministerie voor het westelijke district van North Carolina. Tomar, die in december 2023 werd gearresteerd, pleitte eerder in mei 2024 schuldig aan samenzwering tot het plegen van bankfraude​.

Hoe werkte de fraude?

Tomar en zijn medeplichtigen creëerden tussen juni 2021 en februari 2022 een website die identiek leek op Coinbase Pro, een platform dat gebruikt werd door professionele handelaren in cryptovaluta. Zodra gebruikers hun inloggegevens en twee-factor authenticatiecodes invoerden op de vervalste website, kregen de daders volledige toegang tot hun echte Coinbase-accounts. In sommige gevallen namen de fraudeurs contact op met de slachtoffers, deden zich voor als klantenservice van Coinbase en wisten zo ook toegang te krijgen tot hun apparaten via remote desktopsoftware.

Een van de meest opvallende slachtoffers was een inwoner van North Carolina, die meer dan $240.000 aan cryptovaluta verloor nadat hij werd misleid door nep-klantenservice die zijn account zou “ontgrendelen”​.

Luxe levensstijl met gestolen geld

De miljoenen dollars die Tomar en zijn handlangers buitmaakten, werden gebruikt voor extravagante aankopen. Met het gestolen geld kocht Tomar dure horloges van merken zoals Audemars Piguet, sportauto’s zoals Lamborghini’s en Porsches, en financierde hij luxe reizen naar bestemmingen zoals Dubai en Thailand​.

Hoewel de uiteindelijke schade door de Amerikaanse autoriteiten op ongeveer $20 miljoen wordt geschat, suggereerden eerdere schattingen dat de verliezen mogelijk opliepen tot $37 miljoen. De daders zouden de gestolen cryptovaluta snel hebben omgezet naar andere vormen van cryptocurrency of deze hebben verstuurd naar verschillende cryptowallets die door Tomar werden beheerd​.

Rechtszaak en strafmaat

Tomar werd in december 2023 gearresteerd op het vliegveld van Atlanta en bekende in mei 2024 schuld aan samenzwering tot het plegen van draadfraude. Hij kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar opgelegd en moet na zijn vrijlating twee jaar onder toezicht blijven. Ondanks dat hij in aanmerking kwam voor een straf van maximaal twintig jaar, werd een mildere straf toegekend. Over het lot van zijn medeplichtigen is nog weinig bekend​.

Dit soort phishing-aanvallen zijn helaas niet ongewoon in de cryptowereld, waar het gebrek aan centrale regelgeving en de hoge waarde van cryptovaluta criminelen blijft aantrekken. De zaak-Tomar laat opnieuw zien hoe oude technieken, zoals phishing en sociale manipulatie, worden ingezet in nieuwe technologische contexten zoals de handel in crypto.

Lees meer over:
Coinbasemisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...