Nieuw record voor lightning netwerk: 5.500 BTC

Er zit meer dan 5.500 BTC in het lightning netwerk en dat is een nieuw record!

Lightning netwerk groeit!

De secundaire laag bovenop bitcoin blijft groeien. Het netwerk bestaat uit betaalkanalen tussen nodes waarin bitcoin ‘los komt’ als liquiditeit. Zo kun je buiten de blockchain om toch satoshi’s versturen naar andere lightning-gebruikers.

Je kunt het totaal van het aantal bitcoin in deze (publieke) betaalkanalen bij elkaar optellen. Dit getal is sinds begin vorig jaar met 63% gegroeid en staat nu op 5.500 BTC.

Omgerekend naar de huidige spotprijs komt dat neer op $126 miljoen. Begin 2022 zat er nog 3.350 BTC in lightning betaalkanalen.

De liquiditeit (of capaciteit) van het netwerk zegt overigens niets over het aantal betalingen (of transactions per seconde). Je kunt met 1 BTC aan liquiditeit namelijk één betaling doen, maar net zo goed duizend transacties. Ook is het vooral belangrijk dat de capaciteit nuttig wordt ingezet is.

Overigens is het geen all-time high wat betreft de dollarwaarde in betaalkanalen. Eind 2021 was dat nog $200 miljoen, dankzij de hogere bitcoinprijs; zoals te zien is in onderstaande data van The Block.

Recordaantal bitcoin ter waarde van $125 miljoen in lightning netwerk

Andere manier van betalen

Met het lightning netwerk kun je een bitcoinbetaling doen zonder dat je op een block moet wachten en qua transactiekosten concurreert met andere betalingen.

Een lightningbetaling is binnen enkele seconden bevestigd én tegen nagenoeg geen kosten. Doorgaans kost een lightning betaling maximaal enkele tientallen satoshi’s (tienden van eurocenten).

Helemaal nu de bitcoin blockchain vol komt te staan met Ordinals, een nieuwe manier om NFT’s met inscriptions op bitcoin uit te geven. Dit zorgt voor grotere bitcoinbetalingen (met transacties tot zelfs 3,96 MB) en daarmee meer concurrentie in de mempool.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws