Nieuwe Crypto-wetgeving in de VS roept gemengde reacties op

Senatoren Cynthia Lummis en Kirsten Gillibrand 2

Senatoren Cynthia Lummis en Kirsten Gillibrand hebben een wetsvoorstel voor stablecoins ingediend bij het Amerikaanse Congres dat bedoeld is om duidelijke regels te stellen voor uitgevers van dollar-gekoppelde stablecoins zoals Circle en Tether. Dit 179 pagina’s tellende voorstel, dat vorige week werd geïntroduceerd, zou volgens analisten van de investeringsbank TD Cowen een golf van fusies en overnames tussen deze uitgevers en banken kunnen veroorzaken.

Een cruciale stap voorwaarts of een dreigende ramp?

De stablecoinmarkt, aangevoerd door Tether’s USDT en Circle’s USDC, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een markt van $ 160 miljard. Dollar-gekoppelde stablecoins worden steeds vaker gebruikt om geld wereldwijd te verplaatsen en toegang te krijgen tot offshore crypto-exchanges die niet direct met Amerikaanse banken kunnen werken.

Volgens Andrew O’Neill, directeur van het digitale activa onderzoekslab bij S&P Global, zou de wet van Lummis en Gillibrand een versnelling kunnen betekenen voor betalingen via blockchain en de tokenisatie van activa. “Stablecoins kunnen een centrale pijler worden in de adoptie van blockchain door financiële markten, door te dienen als digitale valuta voor volledig on-chain betalingen, wat efficiëntie en verbeterde beveiliging van de afwikkeling belooft, specifiek door de tokenisatie van financiële activa en de uitgifte van digitale obligaties,” schreef O’Neill.

Vorige maand onthulde ’s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock stilletjes dat het al begonnen is met de tweede fase in zijn plan voor een crypto-gebaseerde “revolutie in financiële markten” met zijn BlackRock USD institutionele digitale liquiditeitsfonds (Buidl)—iets wat volgens analisten van Citi kan uitgroeien tot een markt van “$ 5 miljard tegen 2030.”

De wet zou “symbolisch significant zijn voor crypto in het algemeen, omdat het de eerste constructieve cryptowetgeving van het Congres zou zijn,” schreef de TD Cowen Washington Research Group in een notitie. “Als deze aanpak wordt aangenomen, geloven we dat het kan leiden tot fusies tussen banken en stablecoin-uitgevers, aangezien uitgevers de voordelen van een bank willen hebben en een bank die een rol wil spelen in stablecoins de gebruikersbasis van een bestaande uitgever wil hebben.”

Senatoren Cynthia Lummis en Kirsten Gillibrand
Senatoren Cynthia Lummis en Kirsten Gillibrand

Het wetsvoorstel, het recentste in een reeks pogingen om stablecoinwetgeving door het Congres te krijgen, zou vereisen dat uitgevende bedrijven een-op-een reserves in contanten of contant-equivalenten aanhouden om hun munt te ondersteunen. Het zou ook algoritmische stablecoins verbieden, het gebruik van stablecoins voor witwassen van geld of andere illegale doeleinden voorkomen en het toezicht en handhaving toewijzen aan federale en staatsagentschappen.

Lummis noemde het nieuwe wetsvoorstel “de meest uitgebreide stablecoinwet tot nu toe.” “Het aannemen van deze tweeledige oplossing is cruciaal om de dominantie van de Amerikaanse dollar te behouden en ervoor te zorgen dat de VS de wereldleider blijft in financiële innovatie,” zei Lummis, een langdurige voorstander van crypto, in een verklaring.

Gillibrand voegde toe: “Het beschermt consumenten door één-op-één reserves te mandateren, algoritmische stablecoins te verbieden en te eisen dat stablecoin-uitgevers voldoen aan Amerikaanse antiwitwas- en sanctieregels.”

Echter, sommigen uit zowel de traditionele financiële wereld als de crypto-ruimte hebben kritiek geuit op het wetsvoorstel. “Het zal een enorme ramp zijn als een van hen wordt aangenomen,” vertelde Hilary Allen, universitair hoofddocent aan de Washington College of Law van de American University, aan Bloomberg, met het argument dat stablecoins niet robuust genoeg zijn om een ​​levensvatbare betaalmethode te zijn.

Lees meer over:

Door: Immanuel Rodulfo

Immanuel J. Rodulfo is een ervaren specialist in digitale marketing en communicatie, met een diepgaande kennis van blockchain-technologie en cryptocurrency. Met een academische achtergrond in communicatie en onderwijs en meer dan vijftien jaar ervaring in de sector, combineert Immanuel zijn uitgebre...