Nigeria handhaaft de vervolging van Binance- directeur na oproepen tot ingrijpen van de VS

2900 totale weergaven

De Nigeriaanse overheid houdt vast aan haar vervolging van Binance en haar leidinggevende, Tigran Gambaryan, voor illegale handel in cryptocurrency, na kritiek van Amerikaanse wetgevers.

Juridische procedures volgen eerlijk proces

De Nigeriaanse minister van Informatie, Mohammed Idris, verklaarde dat het proces volgens de wettelijke procedures is verlopen en dat de aanklagers vertrouwen hebben in hun bewijs. Gambaryan, die beschuldigd wordt van het witwassen van geld en belastingontduiking, zal de kans krijgen om zichzelf te verdedigen in de rechtszaal, met de volgende hoorzitting gepland op 20 juni 2024.

Amerikaanse wetgevers roepen op tot actie

Een groep van 12 Amerikaanse politici heeft onlangs een beroep gedaan op president Joe Biden om de zaak van Gambaryan als een gijzeling te behandelen en zijn vrijlating te bewerkstelligen. Zij beweren dat de aanklachten ongegrond zijn en een tactiek van de Nigeriaanse autoriteiten om Binance af te persen.

Ondanks deze beweringen verzekerde Idris dat de procedure volgens de standaard diplomatieke protocollen is verlopen, inclusief consulaire toegang van de VS.

Borgtocht geweigerd

Borgtocht werd geweigerd voor Gambaryan vanwege zijn hoge vluchtrisico, vooral nadat zijn medegedaagde, Nadeem Anjarwalla, naar Kenia was gevlucht. Anjarwalla, ook een Amerikaans staatsburger, ontkwam aan hechtenis en liet Gambaryan achter in het Kuje correctioneel centrum in Abuja.

Beschuldigingen van financiële criminaliteit

Binance en haar leidinggevenden worden geconfronteerd met twee afzonderlijke rechtszaken in Nigeria. De Federal Inland Revenue Service beschuldigt hen van belastingontduiking, terwijl de Economic and Financial Crimes Commission hen beschuldigt van het witwassen van geld en het overtreden van de deviezenwetgeving.

Deze aanklachten maken deel uit van een breder hardhandig optreden tegen de handel in cryptocurrency in Nigeria, dat is opgezet om speculatie met valuta tegen te gaan.

Reactie Binance CEO

Binance CEO Richard Teng beschreef de detentie van Gambaryan als onrechtvaardig en een gevaarlijk precedent voor internationale bedrijven. Hij bekritiseerde de acties van de Nigeriaanse overheid en verklaarde dat Binance consequent heeft samengewerkt met regelgevende instanties.

Activiteiten van Binance in Nigeria

In 2023 had Binance een omzet van meer dan $20 miljard in Nigeria, een bedrag dat het federale budget voor gezondheidszorg en onderwijs overtreft. Desondanks is Binance niet geregistreerd in Nigeria en heeft het geen belastingen betaald in het land.

Het bedrijf heeft wereldwijd te maken gehad met verschillende juridische uitdagingen, waarbij de medeoprichter, Changpeng Zhao, momenteel een gevangenisstraf uitzit in de Verenigde Staten voor het witwassen van geld.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....