Nigeria start 1 oktober met eNaira, ondanks enorme adoptie Bitcoin

779 totale weergaven

De Centrale Bank van Nigeria heeft de website gelanceerd voor de eNaira, de Central Bank Digital Currency(CBDC). Het lijkt erop dat ze hun centrale bankengeld officieel op 1 oktober zullen lanceren.

Centrale bankengeld

Terwijl Bitcoin in Nigeria enorm aan populariteit wint, komt de centrale bank van het Afrikaanse land nu dus ineens met een eigen digitale munt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op de website stellen ze dat de eNaira zowel een ruilmiddel als een spaarmiddel (Store of Value, red.) is. De inwoners van het land kunnen over enkele dagen de app downloaden en deze gebruiken voor normale betalingen.

Onlangs stuurde de centrale bank van het land al documenten naar alle commerciële banken in de regio. Daarin is uitgelegd hoe ze om moeten gaan met de plotselinge verandering in het financiële landschap.

Uiteraard wordt daarmee de eNaira ook een wettig betaal middel en krijg het een “non-interest-bearing status”. Dat betekent zoiets als dat de valuta een rentevrij product is.

Nigeria start 1 oktober met eNaira, ondanks enorme adoptie Bitcoin

Het lijkt er ook op dat er een maximum zit aan de waarde die je met de CBDC kunt versturen. De centrale bank verklaart dat de eNaira de financiële inclusie zal boosten, evenals de lokale en internationale handel.

Ook promoten ze de eNaira omdat het een “uniform betalingssysteem is waarmee je de boekhouding eenvoudig kunt bijhouden”. Ook kun je contactloze betalingen doen en zeggen ze peer-to-peer handel te faciliteren.

De lancering van de CBDC in oktober betreft een pilot, waarna de volledige lancering tegen het einde van 2021 wordt verwacht. Ze gebruiken het protocol van Hyperledger Fabric. Ook is er een speciale community-website opgericht met verschillende chatrooms.

Bitcoin

Opmerkelijk genoeg is Nigeria wat betreft de adoptie van Bitcoin een van de koplopers. Het doet het qua adoptiegraad het beste: 31,9% van de bevolking heeft in ieder geval één soort cryptocurrency in bezit.

Bitcoin is eigenlijk het tegenovergestelde van een CBDC: het is decentraal, permissieloos en niemand is er de baas over (en dus ook niet de centrale bank). Ook geeft Bitcoin je in zekere mate jouw privacy in eigen hand en kun je ermee internationale betalingen doen. Stuk voor stuk eigenschappen waar de eNaira niet aan kan tippen.

Daarnaast is bitcoin (als valuta) schaars, waardoor het op lange termijn wél een Store of Value is. De naira is dat absoluut niet. De inflatie is volgens Tradingeconomist zo’n 17%.


source: tradingeconomics.com

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCBDCNigeria