Nobelprijswinnaar Paul Krugman: ‘Bitcoin is een piramidespel’

Paul Krugman die in 2008 de Nobelprijs voor de economie heeft gewonnen heeft in een artikel in de New York Times uitgehaald naar Bitcoin.

Nobelprijswinnaar haalt uit naar Bitcoin

Krugman is niet positief en noemt bitcoin en cryptocurrency's een ‘langlopend piramidespel’. Ook vergelijkt de Nobelprijswinnaar het met de grootste investeringsoplichting in de geschiedenis sinds Bernie Madoff.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Madoff overtuigde duizenden investeerders om geld te geven in ruil voor 'gegarandeerde winst'. Dit was overigens niet het geval, de winsten van investeerders bestonden uit de inleg van weer nieuwe investeerders. Dit ging een hele lange tijd goed, op het moment dat Madoff werd gepakt hield hij ongeveer $17.5 miljard aan inleg van de gedupeerde beleggers vast.

‘Kan een piramide spel écht voor zo lang doorgaan? Ja, want Bernie Madoff hield het twintig jaar vol en dat had misschien nog wel langer geweest als de financiële crisis geen roet in het eten had gegooid.’

Krugman voegt daar aan toe dat de bitcoin industrie vol staat met technisch jargon en beweringen over de dreiging van instortend overheidsgeld.

Het digitale goud

De econoom vergelijkt cryptovaluta verder in het artikel met goud:

‘Het is denkbaar dat één of misschien twee cryptomunten op de een of andere manier dezelfde status krijgen als goud’, schrijft Krugman. Alhoewel door de grote toename aan kleinere munten de kans daarop zeer gering is.

Verder maakt Krugman de vergelijking met hoe de Amerikaanse overheid in 1930 het goud van burgers heeft geconfisqueerd en dat zoiets ook zou kunnen gebeuren met bitcoin.

Niet verrassend zijn vele bitcoiners het allesbehalve eens met de opvattingen van Krugman. Zo laat twitteraar ‘Checkmate’ weten dat ‘traditionele fiat maximalisten’ het niet boeien en niet begrijpen in wat voor benarde situatie de meeste bitcoiners zitten.

Verder reageert Miles Suter op de bewering van Krugman dat Bitcoin geen probleem oplost. ‘We moeten niet vergeten dat Krugman net zoals vele andere ‘mainstream fiat geleerde’ bewust liegen tegen het publiek over Bitcoin'.

Krugman en het internet

Verder maken veel bitcoiners weer de vergelijking tussen de uitspraken die Krugman doet over Bitcoin en de verwachtingen van Krugman over het internet. De econoom was er namelijk ervan overtuigd dat de impact die het internet zal hebben op de economie niet veel meer zal zijn dan de faxmachine.

Nobelprijswinnaar Paul Krugman: 'Bitcoin is een piramidespel'
Lees meer over:
goudponzi