Nog een Bitcoin bank! Xapo krijgt licentie in Gibraltar

Xapo gaat een banklicentie krijgen in Gibraltar. Dat maak de minister van Financiën van de soevereine microstaat vandaag bekend. Xapo is een aanbieder van digitale wallets en cryptocurrency’s zoals Bitcoin (BTC).

Banklicentie voor Xapo  

Minister van Financiën van Gibraltar, Albert Isola, bevestigt het nieuws aan Decrypt:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Xapo heeft zich nu gevestigd in Gibraltar als een volwaardige bank.”

Het bedrijf had al sinds 2017 een e-money licentie in Gibraltar. Momenteel zitten ze zich in de laatste fase om een volledig geaccrediteerde licentie te verkrijgen, waardoor het alle bevoegdheden krijgt van een gewone bank.

Xapo is een relatief onbekende maar tegelijk ook grote naam in de crypto-industrie. Het was in 2013 namelijk een van de eerste Bitcoin custody diensten in de hele sector. Je kon bij Xapo terecht als jij graag jouw bitcoin wilde afgeven aan een derde partij die ze in beheer neemt.

Het is opgericht door de Argentijnse ondernemer Wences Casares. Momenteel zit hij in het bestuur van Diem, het project van Facebook dat voorheen Libra heette.

“Xapo heeft al een tijdje een vergunning, en nu ze het rechtsgebied en ook de toezichthouder beter hebben leren kennen, willen ze hun licenties uitbreiden om steeds meer verschillende dingen te regelen. En dat evolueerde naar een volledig geaccrediteerde instellingslicentie.”

Albert Isola

Focus op internationale markt

Casares verkocht het gedeelte dat zich bezig hield met custody voor institutionele partijen in augustus 2019 voor $55 miljoen aan de Amerikaanse beurs Coinbase. Het bedrijf ging wel door met de diensten rondom de handel van cryptovaluta, en ook de custody van andere klanten. Zij konden bij Xapo wel gewoon hun bitcoin kopen en verkopen.

In mei 2020 kondigde Xapo al via een blogpost aan dat het platform “een ​​digitale bank wilde worden”. Op navragen van Decrypt is dit nieuws nu officieel. Ze willen ze zich vanuit Gibraltar gaan richten op het ‘internationale private banking’. Klanten worden echter alleen geholpen als ze tussen met een bedrag van tussen de $30.000 en $1 miljoen komen aanzetten.

“Het bedienen van de Amerikaanse markt zou veel moeite, tijd en investeringen kosten. Ook zou er dan een aparte organisatie binnen Xapo nodig zijn. Het zou dan ook een slechter product worden, dan wat we internationaal kunnen bieden.”

De Amerikaanse markt is helemaal zelf een soortgelijke infrastructuur aan het inrichten. De staat Wyoming loopt voorop met ‘bank charters’ voor bedrijven die zich willen aanbieden als Bitcoin bank. Kraken en Avanti hebben beide al goedkeuring ontvangen.

Vorige week kreeg Anchorage zelfs het eerste federale bankcharter toegekend. Ook Paxos en BitGo hebben de ambitie om zich in deze lijst te mogen toevoegen.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
BTCcustody