Noord-Koreaanse hackers stelen miljoenen met geavanceerde malware

387 totale weergaven
Noord-Koreaanse hackers stelen miljoenen met geavanceerde malware

Je cryptofortuin kan zomaar in rook opgaan! Een gevaarlijke nieuwe hack bedreigt Nederlandse crypto-bezitters. Lees snel verder om jezelf te beschermen.

In de wereld van cryptocurrency is veiligheid altijd een heet hangijzer geweest. Maar nu is er een nieuwe dreiging opgedoken die zelfs de voorzichtigste investeerders kan verrassen. Een Noord-Koreaanse hackersgroep heeft een geavanceerde methode ontwikkeld om crypto-wallets leeg te roven, zonder dat de slachtoffers het doorhebben. De gevolgen zijn desastreus.

Het schokkende verhaal van een broer

Het begon allemaal op 4 september, toen de broer van crypto-expert The Smart Ape (zoals hij bekend staat op Twitter) ontdekte dat er 25.000 dollar aan crypto-activa uit zijn Ledger-wallet was verdwenen. Wat nog verbazingwekkender was: er was geen enkele verdachte transactie te vinden. Geen interactie met een malafide smart contract, geen verdachte adressen – helemaal niets.

“Als er niets op de blockchain te vinden was, kon het maar één ding betekenen,” vertelt The Smart Ape. “Iemand moest fysiek toegang hebben gekregen tot de seed phrase van mijn broer.”

De onmogelijke hack

Voor wie niet bekend is met crypto-jargon: een seed phrase is een reeks woorden die toegang geeft tot je wallet. Het is als het ware de sleutel tot je digitale kluis. De broer van The Smart Ape had zijn seed phrase op twee plekken bewaard:

  1. Op papier in een afgesloten kluis
  2. Als foto in een beveiligde map op zijn telefoon

Hoe konden hackers hier toegang toe krijgen? Het antwoord is even ingenieus als angstaanjagend.

SpyAgent: de onzichtbare dief

Na grondig onderzoek ontdekte The Smart Ape malware op de telefoon van zijn broer: SpyAgent. Deze kwaadaardige software zat verstopt in een onschuldig ogende app voor het streamen van tv-programma’s.

“Wat deze malware zo gevaarlijk maakt, is zijn vermogen om seed phrases te herkennen,” legt The Smart Ape uit. “Zelfs als ze in een foto staan, en niet als tekst.”

De omvang van de dreiging

Het cybersecurity-bedrijf McAfee heeft inmiddels 280 nep-apps geïdentificeerd die deze malware verspreiden. Maar dat is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. Experts schatten dat er nog honderden, zo niet duizenden besmette apps in omloop zijn.

Hoe de malware zich verspreidt

De hackers gebruiken geavanceerde phishing-campagnes om argeloze gebruikers in de val te lokken. Ze sturen berichten die lijken te komen van vertrouwde bronnen, met links naar nep-websites. Daar word je verleid om een app te downloaden – en voor je het weet, heb je de malware binnengehaald.

“Mijn broer trapte erin toen hij de X TV-app wilde downloaden”, vertelt The Smart Ape. “Het leek allemaal zo legitiem.”

Wat de malware doet

Eenmaal geïnstalleerd, gaat SpyAgent aan de slag:

  1. Het scant alle data op je telefoon, op zoek naar patronen die lijken op een seed phrase.
  2. Het steelt contacten, sms’jes, foto’s en andere gevoelige informatie.
  3. Het stuurt alles naar een externe server.
  4. Het kan zelfs commando’s ontvangen om instellingen aan te passen of sms’jes te versturen.

Python en JavaScript voor serverside verwerking

De zwakke plek in het systeem

Ironisch genoeg bleek de infrastructuur van de hackers zelf niet waterdicht. Sommige van hun servers waren slecht beveiligd, waardoor onbevoegden toegang konden krijgen tot gestolen data.

“Het was een grote puinhoop”, zegt The Smart Ape. “Iedereen kon bij de admin-pagina komen en zien welke slachtoffers er waren gemaakt. Je kon zelfs acties uitvoeren op de besmette apparaten.”

De technologie achter de diefstal

De hackers gebruiken geavanceerde technieken om de gestolen data te verwerken:

  • Python en JavaScript voor serverside verwerking
  • Optical Character Recognition (OCR) om tekst uit afbeeldingen te halen
  • Een admin-panel om alles te beheren

“Het laat zien hoe sophisticated deze aanvallers zijn”, waarschuwt The Smart Ape. “Ze gaan echt een stap verder dan wat we tot nu toe hebben gezien.”

Python en JavaScript voor serverside verwerking

Hoe bescherm je jezelf?

De belangrijkste les die we hieruit kunnen trekken is glashelder: bewaar je seed phrase nooit, maar dan ook nooit digitaal. Zelfs niet in een foto op een offline apparaat.

“Of het nu een pc is of een telefoon, er zijn nu hacks die seed phrase-patronen kunnen detecteren, zelfs in een afbeelding,” benadrukt The Smart Ape. “Het is gewoon te risicovol.”

Wat kun je nog meer doen?

  1. Wees extreem voorzichtig met het downloaden van apps, vooral als ze niet uit de officiële app stores komen.
  2. Klik nooit zomaar op links in berichten, ook niet als ze van ‘vertrouwde’ bronnen lijken te komen.
  3. Houd je besturingssysteem en anti-virussoftware up-to-date.
  4. Gebruik een hardware wallet voor het opslaan van grote hoeveelheden crypto.
  5. Overweeg het gebruik van een multisig-wallet voor extra beveiliging.

De toekomst van crypto-beveiliging

Deze hack laat zien dat de cryptowereld constant in beweging is – en dat geldt ook voor de beveiliging ervan. Wat vandaag veilig lijkt, kan morgen achterhaald zijn.

“We moeten allemaal waakzaam blijven”, concludeert The Smart Ape. “De technologie evolueert razendsnel, en dat geldt helaas ook voor de tactieken van cybercriminelen.”

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, educeer jezelf en wees altijd voorzichtig met je digitale bezittingen. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat crypto een veilige en betrouwbare technologie blijft voor iedereen.

Ben je al slachtoffer geworden van een crypto-hack? Of wil je meer weten over hoe je je kunt beschermen? Laat het ons weten.

Praat mee op onze socials!

Chat met onze experts via Telegram, geef je mening op Twitter of "sit back and relax" terwijl je naar onze YouTube-video's kijkt.

 

Lees meer over:
hackersmalwarephishing

Door: Sophialine Marlowe

Na haar studie journalistiek is Sophialine begonnen als crypto journalist bij Bitcoinmagazine.nl. Haar professionele schrijfstijl en uitgebreide kennis maken haar artikelen uitermate interessant en nuttig voor zowel de beginnende als de gevorderde crypto investeerders....