In Vancouver gebruiken ze bitcoin miners voor het verwarmen van huizen

1006 totale weergaven

Terwijl de bitcoin koers stijgt is ook de hashrate aan een opmars bezig. Bitcoin miners over de hele wereld draaien op volle toeren en produceren in dat proces een hoop afvalwarmte waar op dit moment nog weinig mee wordt gedaan.

Het in Canada gevestigde MintGreen wil daar verandering in brengen en is een voorloper op het gebied van het recyclen van afvalwarmte. Op dit moment verkopen ze die warmte aan een lokale brouwerij en een zeezout destilleerderij. Andere miners zetten de warmte in voor kassen, het verwarmen van huizen en jacuzzi’s.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

MintGreen gaat een stapje verder

MintGreen gaat in dat proces een stapje verder, want het heeft een 12-jarig contract afgesloten om in Noord-Vancouver commerciële en residentiële panden te verwarmen. Dit doet het met digitale boilers die meer dan 96 procent van de elektriciteit gebruikt voor het minen van bitcoin weten op te vangen.

Over de volledige looptijd van het contract voorkomt de oplossing van MintGreen volgens de berekeningen een uitstoot van tot wel 20.000 ton aan broeikasgassen per MW.

Klimaatverandering is een belangrijk onderwerp voor de stad. In 2019 passeerde Noord-Vancouver een motie waarin het zichzelf ten doel stelt om in 2050 CO2-neutraal te zijn en in 2040 al 80 procent onder de uitstoot van 2007 te zitten.

Voor MintGreen zelf is het project een win-win situatie omdat ze de energie in eerste instantie kunnen gebruiken voor bitcoin mining om vervolgens de warmte te verkopen aan de stad.

“Dit is het groenste project in de space”

Meer dan 97 procent van de energiemix waar MintGreen uit tapt komt voort uit waterkracht. Door die energie ook nog eens tweemaal te gebruiken komt er vrijwel geen afval vrij en is dit project waarschijnlijk het groenste project in de space. Zo spreekt MintGreen CEO Colin Sullivan tegenover Bitcoin Magazine.

Bitcoin minen met waterkracht-energie maakt MintGreen al groen en door de afvalwarmte te verkopen wordt het nog groener. Samson Mow, de voormalig CSO van Blockstream, is adviseur van MintGreen en zegt er het volgende over: “De innovatie van MintGreen is een perfect voorbeeld van hoe bitcoin mining de groenst vorm van energieverbruik ter wereld kan zijn.”

Het is mooi om te zien dat er steeds meer voorbeelden komen van groene toepassingen voor bitcoin mining. Een industrie waarvan je op het eerste gezicht zou denken dat het alleen maar slecht is voor de planeet. Dit zijn de projecten die we in toekomstige debatten nodig hebben.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....