NVIDIA is officieel het meest waardevolle aandeel ter wereld

2677 totale weergaven
AI-crypto dalen, terwijl NVIDIA hard stijgt; ommekeer op komst?

NVIDIA is vanaf gisteren officieel het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Dat heeft het natuurlijk allemaal te danken aan de AI-hype en het feit dat het de dominante speler is op het gebied van computerchips. NVIDIA zou verantwoordelijk zijn voor 80% van de chips die worden gebruikt in grote datacenters.

NVIDIA schiet Microsoft en Apple voorbij

Op het moment van schrijven kent NVIDIA een market cap van 3,34 biljoen dollar. Daarmee is het iets meer waard dan de 3,32 biljoen dollar van Microsoft en de net zo indrukwekkende 3,29 biljoen dollar van Apple.

Aandelen van NVIDIA handelen momenteel rond de koers van 135 dollar, nadat ze in juni een stock-split van 1/10 deden. Dat betekent dat het aandeel van NVIDIA in tien stukjes is opgesplitst om het meer bereikbaar te maken voor klein investeerders.

Het doel van de stock-split was om NVIDIA een plekje te geven in de Dow Jones Industrial Average, een Amerikaanse beursindex die de voorkeur geeft aan bedrijven zonder extreem hoge aandelenkoersen.

Op die manier is er niet één bedrijf in de index die het gemiddelde te ver omhoog trekt. Al zegt de aandelenkoers natuurlijk niets over de waarde van het onderliggende bedrijf, want die is wel extreem voor NVIDIA.

De reis van NVIDIA

De reis van NVIDIA begon in 1991 in de gaming-industrie. Het bedrijf maakte grafische kaarten voor computers, terwijl nu de focus ligt op kunstmatige intelligentie.

NVIDIA’s krachtige grafische processoren ontwikkelden zich tot de nummer één keuze voor industrie-giganten als OpenAI, Google, Amazon en zelfs Microsoft. Ook Tesla is een grote klant van NVIDIA.

Dit jaar beloofde NVIDIA oprichter en CEO Jensen Huang dat zijn bedrijf ieder jaar nieuwe chipsets op de markt gaat brengen, in wat hij de moderne industriële revolutie noemde.

Volgens Huang gaat deze ontwikkeling uiteindelijk alle sectoren van de wereldwijde economie raken. Wat dat betreft zijn de ambities gigantisch bij NVIDIA, maar dat is logisch voor het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld.

Met de huidige market cap is NVIDIA ruim 2,5x groter dan bitcoin.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....