NxChange biedt Rabobank-klanten beursgang via de blockchain (+video-interview)

Ruilbeurs Nxchange is een samenwerking aangegaan met de Rabobank om minstens vijf zogenaamde security tokens (STO's) te gaan noteren. Nxchange, opgericht door Marleen Evertsz, is vooral bekend om haar notering van Fastned, de leveranciers van laadstations in Nederland. Feitelijk benut Nxchange blockchaintechnologie om bestaande bedrijven een digitaal effect te laten bieden op een beurs. Het betreft nu nog een private blockchainvariant, de publieke variant behoort in de toekomst tot de mogelijkheden.

STO notering

Dit zegt Evertsz in een exclusief interview met Bitcoin Magazine NL tijdens het event "Unleash the Blockchain", in de Rode Hoed in Amsterdam. Het eerste bedrijf dat een security token gaat noteren is de financiële dienstverlener Billink. Zij willen via de crowd minstens zeven ton ophalen. Zodra die openbare financieringsronde afgerond is, worden de digitale obligaties genoteerd aan Nxchange. Na Billink volgen er nog vier andere Rabobank-klanten die een STO willen doen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Digitale beursgang

Evertsz legt het concept verder uit: “Je hoeft geen Unilever meer te zijn om een IPO te doen. Deze manier van noteren is volledig gereguleerd in Nederland. Ieder bedrijf kan vanaf twee ton een digitale beursgang organiseren. De Rabobank stelt wel een aantal eisen. Zo moet een bedrijf financierbaar zijn en moet de product of dienst publiekwaardig zijn om via de crowd te financieren."

ABN AMRO Clearing Bank

Evertsz deed tijdens het "Unleash"-blockchainevent samen met de ABN AMRO bank. Evertsz: "De ABN AMRO treedt binnen deze samenwerking op als onze custodian partner. We kunnen op onze beurs nu 24 uur realtime alle transacties verwerken en hebben via de ABN controle over de kaspositie van de kopers. (...) Deze technologie gaat de finance sector keihard veranderen. Binnen maximaal vijf jaar worden aandelen en obligaties op deze manier aangeboden. Vijf jaar is extreem kort in de finance."

ICO's vs STO's

Binnen de blockchain - en cryptowereld worden zogenaamde STO's gezien als een zeer dominante trend voor 2019. In de jaren 2016 tot en met 2018 hebben vele blockchainstartup's via een Initial Token Offering geld opgehaald bij de cryptocrowd. Sommige ICO's zoals EOS wisten zelfs enkele miljarden dollars op te halen. Een groot deel van deze startups zijn in financiële problemen gekomen door de tegenzittende cryptomarkt. Het leeuwendeel van de ICO's lanceerde hun eigen token op het ethereum-platform. Ethereum is bij uitstek de cryptomunt die in 2018 een enorme dreun te verwerken heeft gekregen. De koers is ruim 90 procent gekelderd de afgelopen 12 maanden. Voor veel startups zonder actief assetmanagement is veel van het opgehaalde geld in rook opgegaan. Naar verluidt bouwen de nodige ICO's, vooral degenen met een bestaande business erachter, hun model om naar een STO, ook vanwege het oogpunt van risicomanagement. Zo neemt de Amerikaanse toezichthouder SEC actie tegen malafide ICO's of ICO-promoters.

Bekijk hier het interview terug met Marleen Evertsz.

Lees meer over:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...