‘Offline betalingen met Bitcoin (BTC) Lightning Network straks mogelijk’

Lightning Rod is een nieuw offline betalingsprotocol voor het Bitcoin Lightning Network. Het moet gebruikers in staat stellen betalingen te doen zonder dat de ontvanger een online node hoeft te hebben.

Tot op heden is het zo dat voor een betaling beide partijen online moeten zijn. De startup Breez wil met Lightning Rod dit obstakel wegnemen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Offline betalen

Roy Sheinfeld, CEO van Breez, vertelt tegenover Decrypt meer over zijn plannen. Sheinfeld: ”De twee partijen, ontvanger en betaler, hoeven niet allebei online te zijn met een node om betalingen te verzenden of te ontvangen.”

De code is open-source en op GitHub te bekijken. Met Breez kun je nu al op je mobiel aan de slag, deze functionaliteiten staan gepland voor het einde van dit jaar.

Als alles goed verloopt kun je in 2020 met behulp van Breez dus offline transacties doen op het Lightning Network.

Kleine betalingen

Lightning Rod wordt speciaal ontwikkeld voor het Lightning Network. De tweede laag op bitcoin maakt microbetalingen met BTC mogelijk.

Een node fungeert als betaalverwerker, je kunt je node met elkaar verbinden en zo creëer je gezamenlijk een wegennetwerk aan betaalwegen.

Tot op heden is het echter noodzakelijk om je node draaiende te houden wil je betalingen kunnen ontvangen of versturen. Met de aankomende update van Breez komt daar mogelijk dus verandering in. Het wordt dan makkelijker om betalingen via Lightning te doen.

Niet offline?

Sheinfeld noemt deze transacties overigens zelf geen offline Lightning betalingen. Hij omschrijft het als volgt: ”de mogelijkheid om iemand te betalen en direct offline te gaan na de betaling. Het is het verschil tussen een telefoongesprek en een bericht.”

Bij een belletje is het handig als beide partijen er zijn, het is zelfs een vereiste. Bij een bericht op WhatsApp is dat niet het geval.

Toepassing

In de praktijk is dit opnieuw een stapje naar een makkelijker te gebruiken netwerk. Je kunt in theorie straks op je gemak een paar sats in je Lightning wallet zetten en betalen waar je wil. Met Lightning Rod hoef je je dan niet meer druk te maken over de weg die je betaling hoeft af te leggen.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...