Omzet op Ethereum netwerk verdrievoudigd in Q1 2024, bereikt $370 miljoen

Ethereum koers

Ethereum heeft in het eerste kwartaal van 2024 $1,2 miljard aan transactiekosten verwerkt. Dat is een stijging van 155% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. De groei is deels verklaarbaar doordat ether in dollars meer waard is geworden sinds begin 2024.

Meer volume op ethereum

Dit blijkt uit verse cijfers van Coin98 Analytics. In kwartaal één is het verwerkte volume verdrievoudigd ten opzichte van kwartaal één vorig jaar. De fees en omzet stegen respectievelijk met 79% en 85% op kwartaalbasis. Volgens de gegevens is er op het netwerk $1,2 miljard aan omzet uit transacties gehaald in Q1 2024.

Dat is te verklaren want de koers van ether bereikte in maart bijna een nieuw koersrecord. Dat leidde tot een enorme piek in transactiekosten (gemeten in dollars) op het netwerk. Toen Ethereum eind februari boven de $3.000 steeg, meldden sommige gebruikers meer dan $100 te betalen in ETH-transactiekosten op piekmomenten.

Vanaf 1 maart bedroegen de gemiddelde gasfees voor een swaptransactie naar verluidt ongeveer $79, terwijl sommige gebruikers meldden dat geschatte ETH swap fees eind februari opliepen tot wel $400.

Ondanks de enorme fees die Ethereum-netwerkgebruikers ondervonden, toonde Ethereum aanzienlijke groei in netwerkgebruik in Q1 2024. Volgens Coin98 stegen de totale Ethereum-transacties in het eerste kwartaal van 2024, met een totaal aantal transacties dat met 8,4% op kwartaalbasis steeg tot meer dan 107 miljoen transacties.

Daarnaast nam de totale waarde opgesloten in het Ethereum gedecentraliseerde financiële ecosysteem toe met 86% op kwartaalbasis tot $55,9 miljard.

Tether

Tether bleef de grootste Ethereum-gebaseerde, of ERC-20, stablecoin qua marktkapitalisatie in Q1 2024, met een toename van 14% in marktwaarde sinds het vorige kwartaal. Zijn grootste rivaal, USDC, verhoogde de ERC-20 marktwaarde met 23% op kwartaalbasis.

Volgens een recente analyse door Matrixport was het eerste kwartaal van 2024 sterk voor de meeste activa, inclusief die in de traditionele financiën. De Nasdaq keerde tot 10% terug, en Nvidia liet rendementen van 81% zien.

Grondstoffen handelden sterk, met olie en goud die respectievelijk 19% en 11% terugkeerden. Terwijl Amerikaanse obligaties bleven verkopen, boekten Bitcoin en Ethereum respectievelijk winsten van 57% en 45% in het eerste kwartaal.

Lees meer over:
ETHetherEthereumtether

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...