Onzekerheid over cryptoregels: India’s Hooggerechtshof Wijst Verzoek Af voor Richtlijnen

Onrust in het cryptolandschap van India: regelgevende machten kunnen het niet eens worden over het formuleren van regels rondom crypto.

Het Hooggerechtshof van India heeft een verzoek afgewezen dat de regering opriep om wetgeving te formuleren voor de regulering van cryptocurrency. Dit verzoek, ingediend door Manu Prashant Wig, werd niet geaccepteerd door het hof, dat de motieven van de petitie in twijfel trok.

Manu Prashant Wig, directeur van Blue Fox Motion Picture Limited en betrokken bij Tokenz Limited, een gecentraliseerde cryptocurrency exchange, zit momenteel in de gevangenis. Hij wordt beschuldigd van het aanzetten van mensen tot investeren in verboden financiële producten, en van oplichting. Meer dan 130 slachtoffers hebben beweerd te zijn opgelicht.

Het Hooggerechtshof, dat in 2020 een eerdere ban van de Reserve Bank of India op banktransacties gerelateerd aan crypto ongedaan maakte, heeft nu geoordeeld dat het niet de bevoegdheid heeft om de wetgevende macht aan te sporen tot het opstellen van wetten. Dit besluit volgt op een periode van verhoogde regelgeving en belastingen op crypto in India, wat door velen in de industrie wordt gezien als een ‘schaduwverbod’.

De rechters, onder leiding van Chief Justice D.Y. Chandrachud, benadrukten dat hoewel Wig het recht heeft om reguliere borgtocht aan te vragen bij de juiste rechtbank, het Hooggerechtshof geen wetgevende richtlijnen kan afdwingen. Dit standpunt wordt ondersteund door PRS, een wetgevend onderzoeksinstituut, dat stelt dat de rechtbanken in India geen autoriteit hebben om de wetgever te instrueren om een wet te formuleren.

Deze beslissing komt op een moment dat India onder internationale druk staat om duidelijke richtlijnen voor cryptocurrency te ontwikkelen. Ondanks het voorzitterschap van de G20 in september 2023, waarin India aandrong op wereldwijde richtlijnen voor crypto, heeft het land nog geen eigen wetgeving op dit gebied. Een wetsvoorstel over crypto ligt sinds 2021 op de plank, maar de regering heeft aangegeven binnenkort een standpunt in te nemen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIndia

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...