Oekraïne oorlog drijft bitcoinhandel op

1080 totale weergaven

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft het handelsvolume op bitcoin naar het hoogste niveau sinds begin december geduwd. Volgens de laatste wekelijkse update van blockchain analysebedrijf Arcane Research is het dagelijkse handelsvolume sinds 24 november boven de 10 miljard dollar uitgekomen.

Arcane Research haalt onder andere “nieuwe perspectieven” aan die over bitcoin zijn ontstaan als gevolg van de oorlog. Hierbij schrijft het onder andere over de inzamelingsactie van Oekraïne, maar ook de Westerse sancties en de strenge kapitaalcontroles Rusland. Bitcoin blijkt voor veel mensen ineens een interessante asset.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoe berekent Arcane het handelsvolume van bitcoin?

Het cijfer van Arcane Research lijkt relatief laag met een handelsvolume van meer dan 10 miljard dollar. Als je bijvoorbeeld naar Coingecko gaat, dan kom je een handelsvolume van 25 miljard tegen. Een stuk hoger dan het ‘recordvolume’ waar de onderzoekers van Arcane over spreken.

Dat komt omdat Arcane Research alleen rekening houdt met beurzen die volgens hen betrouwbare cijfers afgeven over het handelsvolume. Hierbij moet je denken aan beurzen als Coinbase, Kraken, Poloniex en Binance.

Messari doet hetzelfde en komt op een handelsvolume van 11,6 miljard dollar uit op de piek van afgelopen donderdag. Wat grofweg overeenkomt met de getallen van Arcane Research. Sindsdien is het volume volgens Messari gedipt naar 7,5 miljard dollar per dag.

Verder wist Arcane Research te melden dat de stijging op 28 februari van 14,5 procent de grootste groene kandelaar in één jaar tijd was. Het onderzoeksbedrijf wijst de stijging vooral toe aan het conflict tussen Oekraïne en Rusland.

Bitcoin in Oekraïne en Rusland

Terwijl de financiële dienstverlening en markten volledig zijn ontspoord in zowel Rusland als Oekraïne, weten steeds meer mensen daar hun weg te vinden naar bitcoin. Op dit moment lijkt bitcoin één van de weinige ontsnappingsroutes die mensen nog hebben om daar hun persoonlijke vermogens te redden.

Op het moment van de invasie van Rusland op 24 februari schoot ook de vraag naar Tether omhoog op onder andere Binance. Het handelsvolume tussen Tether en de Oekraïnse hryvnia (UAH) ging van 2,5 miljoen dollar naar grofweg 8,5 miljoen dollar.

De BTC/UAH grafiek liet eenzelfde patroon zien, daar ging het volume van 1 miljoen dollar naar ongeveer 3 miljoen dollar. Hetzelfde fenomeen gebeurde met de Russische roebel die het net als de Oekraïnse hryvnia enorm zwaar heeft de afgelopen dagen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....