OpenSea ontvangt ‘Wells Notice’ van toezichthouder: CEO reageert op aanval

1142 totale weergaven
OpenSea ontvangt 'Wells Notice' van toezichthouder: CEO reageert op aanval

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft zijn eerste handhavingsactie tegen een bedrijf dat non-fungible tokens (NFT’s) verkoopt, aangekondigd. Het bedrijf in kwestie, Impact Theory LLC, zou volgens de SEC betrokken zijn bij het aanbieden van niet-geregistreerde effecten door middel van de verkoop van NFT’s.

OpenSea en Impact Theory

Impact Theory, een mediabedrijf, verkocht NFT’s ter waarde van bijna 30 miljoen dollar aan investeerders. De SEC beweert dat het bedrijf de NFT’s aanbood als investeringscontracten, wat betekent dat de tokens volgens de Amerikaanse wetgeving als effecten beschouwd moeten worden. Het platform OpenSea werd gebruikt om deze handel aan te zwengelen. De verkoop werd gepresenteerd met de belofte dat de NFT’s in waarde zouden stijgen, wat kopers aanzette om deze als investeringen te zien. Desondanks waren de NFT’s geen aandelen en leverden ze geen dividenden op.

SEC-commissarissen Hester M. Peirce en Mark T. Uyeda uitten hun bedenkingen over de toepassing van de Howey-test, een juridische standaard die bepaalt wanneer een transactie als een effect moet worden beschouwd. Zij stellen dat de toezichthouder zich op glad ijs begeeft door NFT’s in dezelfde categorie te plaatsen als traditionele effecten, zoals aandelen en obligaties. Volgens hen zou de SEC moeten overwegen hoe de effectenwetgeving van toepassing is op NFT’s, gezien hun unieke karakter en uiteenlopende toepassingen.

De zaak tegen Impact Theory markeert een belangrijk precedent in de regulering van digitale activa. De SEC heeft nog geen duidelijk beleid ontwikkeld voor de classificatie en regulering van NFT’s, wat leidt tot onzekerheid onder bedrijven en artiesten die NFT’s creëren en verhandelen.

Reacties

De actie van de SEC heeft veel stof doen opwaaien binnen de NFT-gemeenschap en bij bedrijven die betrokken zijn bij de verkoop en handel in NFT’s. Devin Finzer, CEO van de populaire NFT-marktplaats OpenSea, uitte zijn verontwaardiging over de beslissing van de SEC. Volgens Finzer zou de handhaving van de effectenwetgeving op NFT’s de creatieve vrijheid van artiesten en ontwikkelaars ernstig beperken. “We zijn geschokt dat de SEC zo’n verregaande stap zou zetten tegen creatievelingen en artiesten,” aldus Finzer.

Hij waarschuwde dat deze aanpak een bedreiging vormt voor honderden duizenden online artiesten en ontwikkelaars, die vaak niet de middelen hebben om zich juridisch te verdedigen.

 

 

Finzer benadrukte dat NFT’s fundamenteel creatieve goederen zijn en niet hetzelfde gereguleerd zouden moeten worden als traditionele financiële producten. Hij kondigde aan dat OpenSea juridische ondersteuning zal bieden aan NFT-makers die door de SEC worden vervolgd en pleitte voor een meer genuanceerde benadering van de regulering van digitale kunst en eigendommen.

De handhavingsactie tegen Impact Theory LLC door de SEC is een mijlpaal in de wereld van digitale activa en markeert het begin van een mogelijke trend van striktere regulering van NFT’s. Terwijl de juridische gemeenschap en de industrie wachten op meer duidelijkheid van de SEC, blijft het onzeker hoe de toekomst van NFT-regulering eruit zal zien.

Lees meer over:
misdaadnftopensea

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...