Gerucht: directeur Huobi opgepakt door politie, 4.241 Bitcoin van beurs

Operationeel directeur Zhu Jiawei van bitcoin beurs Huobi zou zijn opgepakt door de Chinese politie. Dat melden diverse Chinese bitcoin media dinsdagochtend.

Het gevolg is dat beleggers hun Bitcoin en andere cryptovaluta van de beurs halen: 4.241 Bitcoin om precies te zijn, een bedrag van ruim 57 miljoen dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens andere bronnen gaat het zelfs om een bedrag van minstens 350 miljoen dollar. In totaal staat er voor een kapitaal van 460.000 Bitcoin op Huobi.

Huobi

Huobi is wereldwijd een top 10 spot – en derivatenbeurs, vooral populair onder Chinese beleggers. Het afgelopen 24 uur was het handelspaar Bitcoin-Tether (BTC-USDT) goed voor een volume van 445 miljoen dollar.

De reputatie van de marktplaats is echter niet brandschoon. In een onderzoek van Bitwise naar wash trading scoorde de beurs een onvoldoende.

Reporter Colin Wu brak het nieuws in China.

Huobi zegt in een reactie zich niet te herkennen in het bericht. Naast zijn management functie is Jiawei een bekende, veelgevraagde blockchain adviseur in China met diverse universiteitstitels achter zijn naam.

Bitcoin handel in China

Bitcoin en China hebben een gespannen relatie. Zoals bekend komt een groot deel van de rekenkracht van het Bitcoin netwerk uit het land. Miners genereren dagelijks bitcoin met deze lucratieve business.

Ze zijn echter aangewezen op over-the-counter desks en offshore beurzen om hun Bitcoin te verzilveren in renminbi. Hun kosten, vooral energielasten, zijn namelijk wel in de lokale munt.

Voor particuliere (of professionele) handelaren ligt de situatie weer anders, want de handel is illegaal sinds september 2017. Dat had tot gevolg dat beurzen zich elders moesten vestigen, bijvoorbeeld in Hong Kong of Singapore.

Chinese beleggers konden echter nog steeds via tussenpersonen hun Bitcoin kopen bij beurzen zoals Huobi. Die praktijken zijn ruim drie jaar gedoogd, maar daar lijkt nu verandering in te komen.

Internationaal hanteren steeds meer overheden de richtlijnen van FATF, een internationale organisatie die witwassen aan wil pakken. Het lijkt er steeds meer op dat Chinese autoriteiten gevoelig zijn voor deze richtlijnen. Hoewel men formeel daar geen uitspraken over doet.

OKEx

Het is niet de eerste keer dat een bekende bitcoin zakenman tegen de lamp lijkt te lopen.

Vorige maand is namelijk Star Xu, de oprichter van OKCoin, de voorloper van OKEx, van de aardbodem verdwenen. De geruchten gaan dat Xu door de politie van zijn bed is gelicht.

Hetzelfde zou zijn gebeurd met deze Zhu Jiawei, de tweede man bij Huobi.

Bij OKEx kunnen beleggers hun Bitcoin niet van de beurs halen, een situatie die nu al ruim twee weken duurt. Dat lijkt bij Huobi niet van toepassing, want beleggers halen massaal hun BTC weg van de beurs.

De afgelopen 24 uur zou er 4.241 Bitcoin van de beurs zijn gehaald, volgens Crypto Quant, een bedrijf dat opmerkelijke transacties op de bitcoin blockchain in kaart brengt.

Ook handelaren in futures kiezen eieren voor hun Bitcoin. Want ook het aantal openstaande contracten bij Huobi is met 17% afgenomen in korte tijd. Andere handelsplatforms met een min zijn BitMEX en OKEx, toevallig ook beurzen die recent onder vuur kwamen te liggen.

Gerucht: directeur Huobi opgepakt door politie, 4.241 Bitcoin van beurs

Beurzen zoals OKEx, Huobi en Binance kennen oprichters van Chinese origine, maar opereren internationaal. Ze bieden zeer risicovolle derivaten aan met een hefboom van tot zelfs x125.

Dat zijn beleggingsproducten die in de traditionele financiële markten aan zeer strenge regels zijn gebonden. Maar deze exchanges opereren in een grijs gebied en zoeken de grenzen van de (fiscale) regelgeving op. De Amerikaanse autoriteiten hebben onlangs bij BitMEX ingegrepen, een concurrerende marktplaats.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsChinaHuobi

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...