Oprichter van Binance krijgt slecht nieuws: Franse tak pakt aandelen af

8028 totale weergaven

Binance France, de Franse tak van ’s werelds grootste cryptocurrency exchange, heeft oprichter Changpeng Zhao volledig van zijn aandelen ontdaan. Volgens de Franse regelgeving mag een meerderheidsaandeelhouder geen crimineel verleden hebben. Deze stap is genomen om ervoor te zorgen dat Binance niet het recht verliest om te opereren in Frankrijk, de op een na grootste economie van de Europese Unie.

Volgens de informatie van Pappers zijn de nieuwe aandeelhouders van Binance France medeoprichters Yulong Yan en Lihua He, elk met 50% van de aandelen. Lihua He was eerder Chief Product Officer bij Binance, en Yulong Yan heeft samen met Zhao Bijie Tech opgericht, een bedrijf dat software leverde aan crypto exchanges.

In een verklaring heeft Binance aangegeven dat de verandering van aandeelhouders en groepsstructuur deel uitmaakt van een wereldwijde herstructurering om te voldoen aan lokale regelgeving en verplichtingen. De wijziging zou geen impact hebben op de dagelijkse operaties van Binance France en de gebruikers niet beïnvloeden.

Onderzoek en veroordeling van Zhao

In december 2023 informeerde de Franse Autoriteit voor Financiële Markten (AMF) het bedrijf dat Zhao niet langer eigenaar kon zijn van het bedrijf vanwege aanklachten van het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Commodity Futures Trading Commission. Op 30 april bekende Zhao schuldig te zijn aan witwaspraktijken en werd veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf.

Met de veranderingen in de structuur van Binance France lijkt het erop dat het bedrijf vastbesloten is om aan de regelgeving te voldoen en zijn operaties in Frankrijk voort te zetten. Maar dan wel zonder de voormalig kapitein op het schip.

Internationale problemen van Binance

Naast de problemen in Frankrijk, heeft Binance te maken met uitdagingen in verschillende landen. In Nigeria werd Binance gevraagd om informatie over de top 100 gebruikers en hun transacties, en werd een strafzaak aangespannen voor belastingontduiking. In de Filipijnen legde de Securities and Exchange Commission beperkingen op aan de toegang tot Binance, omdat het niet als bedrijf geregistreerd stond in het land. In Rusland verliet Binance de markt en verkocht het zijn activiteiten aan CommEX, die later zijn operaties opschortte.

Ondanks deze problemen blijft Binance de grootste cryptocurrency exchange ter wereld. Analisten van Forbes schatten Zhao’s fortuin begin april op $33 miljard. Hoewel Zhao niet langer aandeelhouder is van Binance France, behoudt hij controle over aandelen in de wereldwijde divisie van het bedrijf, waardoor zijn persoonlijke rijkdom waarschijnlijk niet significant wordt beïnvloed door deze veranderingen.

Lees meer over:
BinanceCZ

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...