Opvallend: Bitcoin whale speelt met $750 miljoen aan short posities

De afgelopen dag(en) gebeurde er iets bijzonders op Bitfinex. Er werd namelijk een short positie geopend van 23.000 bitcoin, ter waarde van bijna $750 miljoen. Even later werd deze positie ook weer gesloten.

Shorts op Bitfinex

Het openen van de short begon om vrijdagochtend, rond 11 uur. Binnen no-time steeg het aantal bitcoin aan short-posities op cryptobeurs van 2.000 BTC tot 26.400 BTC. Intussen is een groot deel hiervan alweer gesloten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met een short positie speculeer je als het ware op een prijsdaling. Dit gebeurt door bitcoin te lenen en deze vervolgens te verkopen tegen de huidige marktprijs. De belegger heeft dan een open positie van de geleende bitcoin, die in de toekomst moet worden gesloten.

Als de koers daalt, kan de investeerder voor minder geld terugkopen en maakt zo op deze manier winst. Shorts zijn echter gevaarlijk: als de koers stijgt, maak je dus verlies.

Zoals onderstaande grafiek steeg het aantal shorts op Bitfinex het afgelopen weekend ineens enorm:

Opvallend: Bitcoin whale speelt met $750 miljoen aan short posities

Hoogste in twee jaar

Vlak voor het weekend was er dus iemand die voor ongeveer $750 miljoen aan shorts opende, wat neer kwam op zo'n 23.000 bitcoin. Het was alweer twee jaar geleden dat iemand op Bitfinex zo'n grote short-positie opende, zoals onderstaande grafiek ook laat zien.

Opvallend: Bitcoin whale speelt met $750 miljoen aan short posities

De huidige piek in shorts op Bitfinex was naar verluidt te wijten aan één whale met een flink aantal bitcoin. Wu Blockchain merkte op dat iemand 15.157 BTC leende, waardoor long-short-ratio veranderde en het aantal shortposities flink steeg.

De bulls lieten zich echter niet kennen, en nadat de koers opveerde tot ongeveer $33.000, werden de short posities langzaam maar zeker gesloten (zoals te zien is in onderstaande tweet). Daarmee is alles terug bij af: de koers staat nog steeds rond de $33.000 en de short zijn gesloten.

Theoretisch gezien had dit kunnen leiden tot een short-squeeze, waarbij de shorts gedwongen werden om te liquidren bij een prijsstijging, om dit een stop-loss triggerde. Dit scenario is nu echter van tafel.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBitfinexwhale