$7 miljard aan oude en ‘verloren’ Bitcoin kwam tijdens bullrun tot leven

Het aantal “verloren” of “hodled” Bitcoin staat op het laagste punt sinds maart dit jaar. Volgens data van Glassnode vallen er 7,2 miljoen BTC onder deze noemer. Het vertegenwoordigt een waarde van $209 miljard, een getal dat langzaam aan afneemt.

Oude Bitcoin

Het blijft natuurlijk een beetje een subjectieve en onduidelijke metric. Wanneer zijn coins écht verloren en hoe kun je dat bewijzen? Het is een lastig thema.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voor de indicator ‘verloren en hodled’ coins hanteert Glassnode een formule. Adamant Capital heeft deze statistiek bedacht. Op Medium staat uitgebreid uitgelegd hoe het berekenen van de ‘levendigheid’ van een bepaald beetje bitcoin werkt.

Het komt er op naar dat men kijkt naar verplaatsingen van grote en oude stashes. Ze berekenen dit door door de levendigheid af te trekken van het getal 1, en het resultaat te vermenigvuldigen met het circulerende aanbod.

Tomas Bummer beschrijft de levendigheid als de verhouding tussen de som van de gebruikte of verstuurde coins ten opzichte van de som van alle bitcoin die bestaat. Hiervoor gebruikt hij de volgende formule.

$7 miljard aan oude en 'verloren' Bitcoin kwam tijdens bullrun tot leven

Je zou deze ‘levendigheid’ kunnen zien als verhouding tussen de som van het aantal Coin Days Destroyed en de som van All Coin Days Created. De levendigheid neemt toe naarmate de eigenaar op de lange termijn posities liquideert. Het getal neemt toe terwijl men hun BTC ophoopt en bewaard voor de lange termijn.

Hoe dan ook: het aantal “verloren en hodled’ bitcoin bereikte in oktober een hoogtepunt. De afgelopen maanden zakt dit getal echter hard in, zoals te zien is in onderstaande grafiek.

Coins worden levendiger

Alleen al in de afgelopen anderhalve maand is voor meer dan $7 miljard van deze bitcoin bewogen. Men ziet verloren bitcoin als coins die lange tijd niet zijn verplaatst. Hodlen is een term die afkomt van holden, wat vertelt dat iemand voor de lange termijn de bitcoin aanhoudt.

Volgens gegevens van Glassnode is de hoeveelheid ‘verloren’ Bitcoin de afgelopen acht maanden langzaam aan het afnemen. Een toenemend aantal langetermijnbeleggers heeft dus hun Bitcoin verplaatst.

Er is ook een deel van de bitcoin die nooit meer zal bewegen. Naar schatting is 20% van het huidige aanbod voor goed verloren omdat de eigenaar de private key kwijt is geraakt. Toch is dit ook weer niet met zekerheid te zeggen.

Hoe dan ook: er komt relatief gezien én vergeleken met het verleden steeds meer nieuwe bitcoin terug op de markt.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCglassnode

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!