‘Bitcoin’ fonds Pantera bestiert $165 miljoen aan durfkapitaal

670 totale weergaven

Het narratief van 2020 is beleggers op zoek naar naar alternatieven na het uitbreken van de Coronacrisis. Niet alleen de goudprijs steeg dit jaar, ook de Bitcoin (BTC) is met ruim 50% gestegen sinds 1 januari 2020.

Degene die op het absolute dieptepunt op 12 maart instapte, is helemaal spekkoper. Pantera Capital is een bekende vermogensbeheerder in de Bitcoin wereld met diverse actieve fondsen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze beleggen namens instituties en (nieuwe) rijken in cryptocurrency’s, maar ook in Bitcoin bedrijven zoals Bakkt, Bitstamp en Bitgo. Maar een bekende investering is ook Bakkt, bekend van de futures.

Bitcoin fonds Pantera

In dit geval gaat het om Pantera Venture Fund III, een investeringsfonds waarvan het geld primair bestemd is voor een belang in een Bitcoin bedrijf.

Uit een bekendmaking aan de Securities and Exchange Commission (SEC) dat hierin bijna 200 investeerders participeren. Zij leggen elk minstens 5 miljoen dollar op tafel om mee te kunnen doen.

De afgelopen 12 maanden is er ruim 60 miljoen dollar meer in de pot gestopt in vergelijking met de vorige bekendmaking in 2019. En ruim 93 miljoen dollar meer dan de eerste keer dan ze zich melden bij de beurswaakhond.

Het gaat om investering waarbij een Form D van toepassing is. Dat betekent dat geaccrediteerde investeerders zich niet hoeven te registreren bij de SEC.

In een eigen blogpost doet Pantera uit de doeken in welke projecten ze hun geld gestoken hebben.

New York Digital Investments Group

Dat grotere beleggers Bitcoin als asset ontdekt hebben, mag geen verrassing heten. Elke week druppelt er wel een bericht naar buiten dat een Wall Street investeerder is ‘overgestapt’ naar Bitcoin.

Bekend is het voorbeeld van Paul Tudor Jones en recentelijk George Ball, een ander zwaargewicht. De reden is vaak simpeler dan gedacht: verwachting op meer rendement dan op andere assets.

De structuur van het investeringsfonds van Pantera Capital is vergelijkbaar met die van de New York Digital Investment Group (NYDIG). Eind juni hebben zij een aanvraag ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC).

Begin juli is bekend geworden dat het fondseigenaren $190 miljoen hebben opgehaald met hun Bitcoin fonds.

Bitcoin prijs

Vandaag wist Bitcoin wederom door de grens van $12.000 te stoten. Zodra er meer (grotere) spelers en dus meer kapitaal de markt betreedt, stuwt dat de (toekomstige) vraag van BTC. Deze partijen speculeren op een hogere koers van Bitcoin, een asset waar nog rek in zit.

De Nederlandse ondernemer Marc van der Chijs brengt nogmaals het stock-to-flow model van Plan B onder de aandacht. Hij acht een prijs van $100.000 per stuk een reële optie binnen 18 maanden.

De assetklasse is met 219 miljard dollar een relatief kleine asset en gevoelig voor koersschommelingen. Het ’testen’ van de markt is aan de orde van de dag, hou daar altijd rekening mee.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...