Partner van FTX directeur aangeklaagd: Illegaal financieren van campagne

763 totale weergaven
FTX

De partner van de FTX directeur wordt aangeklaagd wegens het gebruik van FTX fondsen voor het financieren van haar congrescampagne in 2022. 

Partner van voormalig FTX directeur aangeklaagd

Michelle Bond, partner van voormalig FTX directeur Ryan Salame, is door het DOJ (ministerie van Justitie) aangeklaagd voor meerdere schendingen van de campagnefinanciering. Deze beschuldigingen komen voort uit de strijd die Bond in 2022 voerde voor een zetel in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hierin zou ze naar verluidt geld van de FTX hebben gebruikt om haar campagne illegaal te financieren. 

Het DOJ beweert dat Bond en Salame een plan hebben georkestreerd waarbij Bond $400.000 ontving via een neppe adviesovereenkomst met FTX. Dit geld werd vervolgens naar de campagne van Bond gesluisd, waarmee de wetten op de campagnefinanciering werden overtreden. 

Bovendien heeft Salame tussen juni en augustus 2022 naar verluidt honderduizenden dollars overgemaakt naar de persoonlijke rekening van Bond. Dit geld werd ook gebruikt voor haar campagne, waarmee de wettelijke beperkingen verder werden overtreden. 

Vier aanklachten

Bond wordt geconfronteerd met vier aanklachten: samenzwering om onwettige campagnebijdragen te veroorzaken, het veroorzaken en aanvaarden van buitensporige bijdragen, het ontvangen van een onwettige bedrijfsbijdrage en het ontvangen van een doorgeef bijdrage. 

Elke aanklacht kan tot vijf jaar gevangenisstraf opleveren, wat betekent dat Bond een aanzienlijke gevangenisstraf kan riskeren als ze op alle punten wordt veroordeeld. 

Schuldbekentenis van Salame

Intussen heeft Ryan Salame geprobeerd zijn schuldbekentenis in te trekken. Hij beweert dat de regering een deal heeft verbroken door het onderzoek naar Bond te hervatten, dat eigenlijk stopgezet had moeten worden. Het juridische team van Salame stelt dat de DOJ zijn overeenkomst niet is nagekomen en heeft Bond nu ondanks de vermeende deal aangeklaagd. 

De DOJ heeft hierop gereageerd door de rechter te vragen de motie van Salame af te wijzen. De advocaten van de DOJ beweren dat de beweringen van Salame vals zijn en dat er nooit overeenstemming is bereikt om het onderzoek naar Bond stop te zetten. Ze beweren dat Salame de verantwoordelijkheid voor zijn rol in wat zij een ‘ongekende illegale campagnefinancieringsregeling’ noemen, probeert te ontlopen. 

Samenvatting

Naarmate de rechtszaak tegen Bond zich ontvouwt, voegt dit een nieuwe laag toe aan de aanhoudende gevolgen van de ineenstorting van FTX. Als ooit een dominante kracht in de cryptomarkt, heeft de ondergang van FTX geleid tot talloze juridische gevechten en strafrechtelijke vervolgingen. Nu Bond geconfronteerd wordt met de mogelijkheid van aanzienlijke gevangenisstraffen, blijven de gevolgen van de ineenstorting van FTX zowel het financiële als het politieke landschap beïnvloeden. 

Lees meer over:
FTX

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...