Philip Young, marketingdirecteur Gibraltar Stock Exchange: “Wij gaan ook security tokens noteren op onze beurs”

Interview

Philip Young is marketingdirecteur van zowel de effectenbeurs in Gibraltar (Gibraltar Stock Exchange – GSX) als de blockchain-exchange (Gibraltar Blockchain Exchange – GBX), een dochteronderneming van GSX.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Young reist veel om beide beurzen internationaal in een positief daglicht te zetten. Op het moment dat we hem spreken in Berlijn was hij net in Londen, Singapore en Hong Kong geweest, samen met zijn team. Middels deze trips neemt internationaal het bewustzijn van Gibraltar als interessant gepositioneerd rechtsgebied en de beursgenoteerde groepen toe.

BM: Zou je wat meer kunnen vertellen over zowel de GSX als de GBX?

Young: “De GSX in Gibraltar is een van de laatste door de EU gereguleerde beurzen en werd in 2013 opgericht. Het verkreeg in 2015 haar licentie. Het betreft dus een gereguleerde beurs, gelijk bijvoorbeeld de Londense effectenbeurs. Het belangrijkste voor ons is dat wanneer partijen genoteerd worden in Gibraltar zij toegang hebben tot de Europese markt.

Er is altijd een grote kloof in de markt geweest, wat erop neer komt dat kleine tot middelgrote bedrijven die kapitaal willen aantrekken via een normale beursgang de kapitaalmarkten gewoonweg niet werken. Voor bedrijven die zeg 20 tot 50 miljoen willen ophalen, duurt het proces simpelweg te lang en is het te kostbaar. Die problemen willen wij graag het hoofd bieden. Direct de reden waarom wij de beurs van Gibraltar op hebben gericht.”

BM: En hoe zit het dan met de GBX?

Young: “Nou, net voordat we onze licentie verkregen kregen we lucht van de blockchaintechnologie. Dat was in 2014. We vroegen ons daarbij af hoe wij die technologische processen van de blockchain konden integreren in onze effectenbeurs. Daarnaast vroegen we ons af: hoe kunnen wij cryptocurrenciemarkten, in het bijzonder de bitcoinmarkt, openstellen voor institutionele beleggers?

Wij waren vervolgens een van de eerste officiële beurzen ter wereld dat een asset backed security, gekoppeld en ondersteund door de bitcoin, op de markt heeft weten te zetten. Dat gebeurde al in 2016. Daarmee creëerden we een gereguleerd product voor institutionele beleggers, iets dat ongeveer vergeleken kan worden met een tracker. Als laatste vroegen wij ons af: “Kunnen we ook bepaalde gereguleerde processen van de gereguleerde markt overhevelen naar de token-markt?”

Parallel hieraan kwamen bijzonder interessante zaken op gang. De overheid van Gibraltar, een toezichthouder, keek ook met interesse naar de blockchaintechnologie en begon zichzelf eenzelfde aantal fundamentele vragen met betrekking tot de blokchain te stellen. Moeten we, als jurisdictie, deze markt niet gewoon gaan reguleren? Dat proces werd gestart in 2016 en in januari dit jaar kent Gibraltar een van ’s werelds eerste officieel gereguleerde markten in crypto’s.”

BM: Waarom deed de overheid dat?

Young: “Daar zijn enkele redenen voor te noemen, maar de voornaamste is dat het het succes dat het behaald heeft in regulering van de online gamingmarkt wilde repliceren.

Twintig tot vijfentwintig jaar geleden creëerden ze een regelgevend kader voor online gamingbedrijven. Als gevolg daarvan kwamen de grootste online gamingbedrijven ter wereld naar Gibraltar omdat ze die behoefte aan wettelijke zekerheid hadden. Maar niet enkel dat, ook het feit dat het bepaald keurmerk van excellentie kende (Kitemark of Excellence), gebaseerd op specifieke regels en normen, was voor de bedrijven belangrijk.

Alle grote namen wereldwijd actief in die markt kozen voor Gibraltar. En hoewel er maar een twintigtal franchises in Gibraltar zijn, hebben zij tegenwoordig wel zo’n veertig procent van de wereldwijde online gamingmarkt in handen. Indrukwekkend voor een kleine staat als Gibraltar niet?”

BM: Voor ICO’s is het nu mogelijk om kapitaal aan te trekken op jullie gereguleerde beurs?

Young: “Absoluut. Wat we de GBX noemen, dat is eigenlijk een antwoord op de vraag of we de cryptocurrency sector kunnen ondersteunen met een op regels gebaseerd systeem. Het was het universele antwoord dat we nodig hadden ter ondersteuning van de token-markt die op dat moment (mid 2017) echt van start ging.

De GBX is een tokensale-platform en een cryptocurrency-exchange voor utility-tokens. Het stelt ICO’s van over de hele wereld in staat om tokens daadwerkelijk op ons platform te listen. Op dat platform zullen we een gebruikersbasis hebben die onder meer middels KYC gemachtigd zijn. Regels en normen zijn in principe vrij hoog, maar wel gebaseerd op volledige transparantie en volledige zichtbaarheid.

Dit gebeurt door wat we sponsorfirma’s noemen; door het netwerk vertrouwde adviseurs. Dus de ICO’s zullen via het netwerk van sponsorfirma’s gaan. Een wereldwijd netwerk, nu nog bestaande uit drie, maar in de nabije toekomst zullen dat er tien zijn. In de tweede helft van dit jaar moet het groeien naar twintig tot vijfentwintig. Zij vormen bij wijze van spreken onze eerste verdedigingslinie, maar ze zullen ook ICO’s bewust kunnen maken van de regels die we hebben opgesteld. Zodra zij geld via dat proces hebben op weten te halen kunnen zij worden gelist op onze cryptocurrency-exchange.”

BM: Is het vergelijkbaar met Finma in Zwitserland?

Young: “Ik denk dat het verschil is dat wij transparanter zijn: we hebben een aantal duidelijke regels. Finma is naar mijn mening nog steeds erg onduidelijk inzake hoe de sector helemaal te benaderen. Zij houdt het allemaal wat meer open. De GBX werkt op de DLT-licentie die middels duidelijke regels is vastgesteld door de overheid. Daarmee zijn we een directe en duidelijk gereguleerde markt.

We creëren vertrouwen, een cultuur van “good governance”. Op het moment bedraagt de cryptocurrency-market in totaal zo’n 260 miljard dollar. In 2017 lag dat bijna op een biljoen (1000 miljard), we zullen deze sector echt moeten laten groeien en dat kan bijzonder hard gaan. Maar vertrouwen is de sleutel tot succes in onze ogen. Als rechtsgebied, als regering en als beurs nemen wij wereldwijd de leiding in dat opzicht. We hopen dat anderen zullen volgen, maar zijn er eigenlijk van overtuigd dat ze dat uiteindelijk sowieso (moeten) zullen doen.”

BM: De volgende stap zou een security token op een exchange zijn?

Young: “Op dit moment hebben we de GSX, waarop effecten (securities) worden genoteerd en verhandeld. Daarmee wordt dus duidelijk hoe wij een pad vrijmaken binnen onze eigen GSX-groep om – wanneer wij dit jaar onze licentie-uitbreiding voor de GSX krijgen – security tokens te kunnen listen. Dan krijg je een bijzonder interessante situatie.”

BM: Jullie hebben zelf ook een ICO voor de GBX gedaan, de rock-token toch? Zien jullie dat als alternatief voor durfkapitaal?

Young: “Het VC-model (venture capital model) is op het moment aan een aantal fundamentele veranderingen onderhevig. Ze zal zich opnieuw moeten uitvinden, maar dat gaat ook wel gebeuren. VC’s betreden nu al massaal deze sector. Zowel als potentiële deelnemers in onze exchange, maar ook als sponsorfirma’s. VC-bedrijven met ervaring in de gereguleerde markt kunnen hun expertise inzetten bij ICO’s die denken over het uitgeven van tokens. Zij kunnen hen op weg helpen om gebruik te maken van de GBX.”

BM: Wat zijn je gedachtes over het huidige negatieve sentiment in de cryptomarkt?

Young: “Fundamenteel geloven wij dat de blockchain als technologie een revolutie teweeg zal brengen in de manier waarop we zaken doen, in meerdere industrieën en verschillende sectoren. Waarschijnlijk ook op manieren die we op dit moment nog niet eens voor mogelijk houden of begrijpen. Of we denken dat de financiële sector en andere sectoren over vijf jaar anders zullen zijn dan nu? Honderd procent! Maar soms moeten we de technologie scheiden van de token-markt.

En die tokenmarkt ondervindt momenteel fundamentele problemen. Het probleem is dat de reguliere perceptie aangaande die markt met de dag slechter wordt. Maar ook de perceptie van regelgevende organen is zwak. En daar zijn ook fundamentele redenen voor. De grootste zorg is het gebrek aan bescherming van beleggers. En we moeten die mentaliteit veranderen, de cultuur van de token industrie moeten we verfijnen. Regulatie is noodzakelijk. Het gaat niet alleen om de technologie, niet alleen om innovatie, die zijn belangrijk, maar het gaat er ook om dat zaken goed geregeld zijn. Om gebruikers en consumenten te beschermen. Gebeurt dat niet dan houdt het op.”

BM: Laatste vraag, wat is je persoonlijke motivatie om actief te zijn in deze branche?

Young: “Nou, we hebben het geluk aan het begin te staan van een echt opwindend nieuw iets. Wat we volgens mij echt als (crypto) beweging omarmen is samenwerking. Om mensen van wat voor komaf of achtergrond te ontmoeten in alle openheid en de samenwerking nu tussen alle verschillende partijen, zoiets heb ik niet eerder meegemaakt. Voor mij persoonlijk een enorme motivator. Mensen kunnen helpen op hun reis naar innovatie, dat vind ik fantastisch. Maar ook om die innovatie op een juiste manier te kunnen implementeren, zaken de juiste manier te doen. Dat motiveert me.”

Foto: Flickr / James Cridland

Inschrijven nieuwsbrief


Lees meer over:
exchangeICO'sinterview

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Ethereum Nieuws
Ethereum op de Drempel van $3,000: Supply Krapte en ETF Spanning!

Ether heeft een grote waardevermeerdering van bijna 30% van 6 februari tot 23 februari gezien,...

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Wat is ethereum Nieuws
ETH Koers Stuit Op Weerstand $3K Niveau – Wat Gaat Ethereum Doen?

De Ethereum koers staat deze vrijdag net onder het niveau van $3.000 en het heeft...

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Lees meer