Pizza Dag: 2 pizza’s voor 10.000 bitcoin

Bitcoin is al ruim 14 jaar oud, en dat betekent een hoop geschiedenis. Vandaag is het een bijzondere dag voor fans van bitcoin en de Italiaanse keuken.

Bitcoin Pizza Day wordt elk jaar op 22 mei gevierd ter herdenking van een bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis van bitcoin. Op deze dag in 2010 werd de eerste bekende transactie voltooid waarbij bitcoin werd gebruikt om een tastbaar product te kopen – twee pizza’s.

De transactie werd geïnitieerd door Laszlo Hanyecz, een programmeur uit Florida. Op 18 mei 2010 plaatste Hanyecz een bericht op het Bitcointalk-forum waarin hij aanbood om 10.000 BTC te ruilen voor twee grote pizza’s. Vier dagen later, op 22 mei 2010, ging een andere gebruiker van het forum, gevestigd in Engeland, akkoord met de deal en bestelde hij twee pizza’s van Papa John’s voor Hanyecz.

Het is vandaag Bitcoin Pizza Day!

Je zou kunnen stellen dat de waarde van de 10.000 bitcoin op dat moment ongeveer $41 was. Al was er nog geen grote markt, laat staan een wereldwijde markt om echt een globale prijs te bepalen. Er zat een tussenpersoon tussen de transactie, het geld ging niet direct naar de pizzabakker. Die ontving gewoon de dollars.

Deze transactie wordt beschouwd als een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van bitcoin, omdat het een tastbaar bewijs is van het gebruik van bitcoin als betaalmiddel. Hoewel er mogelijk eerdere transacties zijn geweest waarbij bitcoin werd gebruikt, is de documentatie van deze gebeurtenissen beperkt of niet aanwezig. Daarom wordt de pizza-transactie vaak genoemd als de eerste gedocumenteerde bitcoin transactie voor een fysiek product.

Bitcoin Pizza Day is een jaarlijkse herinnering aan de vroege geschiedenis van bitcoin en de eerste gedocumenteerde transactie waarbij bitcoin als betaalmiddel werd gebruikt.

Poll

Eet jij vandaag pizza?
Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...