Tientallen hoofdpersonen in piramidespel van $5,7 miljard opgepakt

De PlusToken is een van de grootste gevallen van oplichting in de wereld van bitcoin. Middels een klassiek piramidespel wist de organisatie als geheel voor zo’n $5,7 miljoen aan bitcoin en altcoins binnen te hengelen.

27 van de leden van het kernteam achter het Chinese piramidespel zijn recentelijk opgepakt. Dat meldt ChainNews.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Verstopt

De Chinese politie heeft naast deze 27 mensen nog eens 82 verdachten opgepakt. Sinds dat het project werd gestopt zijn de Chinese autoriteiten al bezig met een onderzoek.

De zaak duurde ruim een jaar omdat de hoofdrolspelers naar verluidt in verschillende delen van de wereld waren verstopt. De politie stuurde agenten onder andere naar Cambodja, Vietnam en Maleisië.

PlusToken

PlusToken werd initieel gestart als Zuid-Koreaanse beurs waarbij ze investeerders grote winsten beloofden. Toen bleek dat miljoenen slachtoffers hun fondsen niet meer konden opnemen bleek dat het allemaal een groot piramidespel was.

Ook verkocht PlusToken zich als geschikte wallet om je bitcoin op te slaan en beloofde zij de mooie winsten van zo’n 9 a 10% per maand.

En daar werd goed aan verdiend. De oplichters hengelden miljarden aan bitcoin binnen. Het was dus een piramidespel met letterlijk miljoenen slachtoffers .

Op 27 juni vorig jaar werden er al zes Chinese oplichters opgepakt, zij gingen de boeken in als ‘Plus Token Six’. Daarmee was de kous echter nog niet af. Het zestal is hiermee namelijk hun Bitcoin niet kwijt.

De politie kon geen toegang krijgen tot de wallet, omdat er gebruik is gemaakt van P2SH encryptie, beter bekend als ‘Pay to Script Hash’. Zolang er mensen vrij rondlopen die de keys van deze wallet hebben (en deze uit de handen van de politie weet te houden), is het geld niet terug te halen.

Lees meer over:
misdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...